Акции на аржентинската F.O.R.A. срещу държавните репресии

1798247_218185865053068_1205626803_n

Активисти на “Аржентинската регионална работническа федерация” (FORA-AIT, секция на Международната Работническа Асоциация) продължиха своите акции в знак на солидарност с борещите се и подложени на репресии участници в трудови конфликти. FORA поддържат борбата на работниците във фабриката за керамика в Неукен и взимат участие в кампанията за освобождението осъдените на доживотен затвор нефтени работници в Лас Ерас.

На 8-ми юли 2014г, членове на FORA взеха участие в митинг пред вратите на фабриката за керамика в Неукен. Работниците заявиха пред всички, които подкрепят тяхната борба, че имат намерение да окупират предприятието и да възобновят работата му под работнически контрол. В акцията взеха участие около 100 души. Като отрицателната страна на мероприятието, може да се сметне участието на представители на леви партии, които се ползват с влияние в местният профсъюз. Работниците благодариха на хората за подкрепата, която им беше оказвана в продължение на 110-те дни на стачка и обявиха началото на нова тактика на протести, при която работниците и техните семейства да не остават без средства за съществуване. Това още не е окончателна победа,  предприятието още не изцяло под работнически контрол, преговорите със собствениците, които имаха намерение да закрият фабриката и изнесат оборудването, продължават.

В рамките на кампанията на цялото аржентинското работническо движение за освобождаване на осъдените на доживотен затвор нефтени работници в Лас-Ерас, активисти на FORA организирахана 25 юли 2014г, “открито радио” в Неукен, пред паметника на Свети Мартин. По време на  акцията, хората бяха информирани за несправедливостите извършени по отношение на осъдените нефтени работници, попаднали зад решетките само  заради своето участие в работническите борби.

В Буенос-Айрес, членовете на FORA участваха в манифестация за освобождаване на нефтените работници в Лас-Ерас, която беше проведена пред обелиска на ъгъла на булевардите 9 юли и Кориентес . Организаторите подчертаваха, че “борбата на нефтените работници от Лас-Ерас  е обща борба”,  за всички готови “да се организират и и сражават против държавата и капитализма”.

На 26ти юли “работническо общество за съпротива FORA”, проведе в Народната библиотека “20-ти декември” в район Ескобар, лекция и дискусия на тема “Прекратяване на репресиите и криминализацията срещу работническото движение”. Бяха обсъдени ситуацията около работниците от Лас-Ерас и други случаи на репресии срещу борещите се работници в Аржентина.

Акция на солидарност с нефтените работници в Лас-Ерас беше проведена и пред аржентинското консулство в Барселона (Испания),  организирана от CNT (секция на Международната Работническа Асоциация в Испания).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *