АРС участва в разследване на канал за трудова експлоатация и злоупотреби във Варна и Бремен

Като част от кампанията на нашия синдикат – “Работници зад граница”, Варненската секция на АРС участва в журналистическо разследване провеждано от Бременската публична медия в търсене на причините за масовата емиграция на български работници към най-бедния регион в Германия и тяхната трудова експлоатация организирана от мрежа от посредници, частни трудови агенции, местни политици и работодатели.

Публикуваме целия текст от разследването във Варна. Оригиналът на немски можете да прочетете ето тук: RadioBremen.de/SOCIALBERTRUGVARNA

 

Социални злоупотреби и трудова експлоатация

В търсене на следи в „задния двор“ България

sozialbetrugvarna106_v-panorama

През последните месеци радио Бремерхафен многократни съобщаваше за тежки злоупотреби със социални помощи в Бремерхафен. Един екип отиде на място в България, проучи обстоятелствата там и започна да търси следи. Събраните впечатления наистина са притеснителни. Става въпрос за едно от най-големите разследвания в провинция Бремен, в рамките на които от януари 2016 прокуратурата проучва ръководителите на две сдружения в Бремерхафен.

Селим Йоцтюрк (Selim ?zt?rk) и неговият син Патрик, народен представител от Германската социалдемократическа партия (SPD) най-вероятно са осигурявали на емигранти от България социална помощ чрез фалшиви удостоверения, а в замяна на това са получавали сериозни суми пари. Селим Йоцтюрк и до ден днешен не е направил изказване по повод на обвиненията.

Всичко това е широко известно тук при нас. Откъде обаче идват хората, които стават жертва на тези измами? Как живеят те в своята собствена страна България? И преди всичко, как изглеждат условията на живот, пред които дори и най голямата бедност според немските стандарти изглежда като благоденствие , както бива подчертавано многократно.

Градът с двете лица

Варна е голям град на брега на Черно Море. През комунистическия период тя е туристически център и продължава да бъде такъв, благодарение на намиращия се наблизо курорт Златни пясъци. Варна обаче е и място на силни противоречия. От една страна тук се намират прекрасни плажове, изискани ресторанти, търговски улици, а от друга – точно толкова видимите гета. Там откриваме ужасна бедност, разпад и гледки, които напомнят на градове, разрушени от войната. Виждат се разрушени къщи, планини от смет по средата на жилищни комплекси, пушещи комини, които замърсяват въздуха.

Потискаща бедност

Преди всичко бедността измъчва хората, разказва Елина Райнова. Тя ръководи социална организация, която помага на младежи в неравностойно положение. „Много млади хора обмислят заминаване в чужбина, преди всичко в Германия“, разказва тя.

Младите хора тук печелят много малко пари, казва тя. Средната заплата според нея е между 300 и 400 евро, а минималната – 200. Това са малко средства дори и за България. Хиляди хора са живеели за определен период в Германия, включително и в Бремерхафен. Мрежа от хора и фирми, обвързани с двете сдружения изглежда е използвали имигрантите за ограбване на социалните каси. Същевременно те са били експлоатирани и като евтина работна ръка. В крайна сметка жертвите в схемата са разполагали с малко повече средства, отколкото в собствената си страна.

Една година проучване в средите на имигрантите

Разследващият екип от студиото на радио Бремерхафен почти една година се занимава с тази тема и създава ценни контакти с вътрешни хора от засегнатите кръгове. Някои от тях съобщават, че в най-пиковите моменти са пристигали до 50 имигранти на ден. Много от тях са били наясно със ситуацията, но просто са искали да подадат документи си и да вземат парите, казва той.

Голяма част от хората са тръгнали от автогарта във Варна. Българските ни информатори съобщават,че много от заминаващите са взели пари назаем от важни хора в подземния свят, за да могат да платят пътуването си. Така цели семейства са станали напълно зависими от тях.

„Много пъти бяхме предупредени за това, да не задаваме въпроси на грешните хора“, разказва репортерът от радио Бремерхафен Кристиан Бранс Шрекенедер (Christian Brans-Schreckeneder).

Детска проституция и търговия с органи

В Максуда, известният ромски квартал, екипът на радио Бремерхафен открива пълен упадък. „Това е гето по средата на града“, споделя Бранс Шрекенедер. Жестоката бедност и престъпност тук са ежедневие. Част от тях са и детската проституция и търговията с органи. Много от имигрантите в Бремерхафен идват именно от тези среди.

Много от тях тръгват към Германия без да познават добре правата си и да са информирани за експлоатацията, която по голяма вероятност ги очаква. Автономен Работнически Синдикат организира кампания, която цели подобряването на информираността на заминаващите да работят в чужбина.

От синдиката разказват, че в чужбина тези хора се срещат с посредници. Те имат контакти с хора от черния пазар на работна ръка, които им предлагат своите услуги за консултации и намиране на работа. Това много силно напомня на модела на социалните злоупотреби в Бремерхафен. Подобни неща обаче се случват в цяла Западна Европа. „Хората биват привличане с фалшиви обещания“, допълват синдикалистите.

Българските институции мълчат

Бедността и престъпността в гетата не са приоритет на българските разследващи власти. Запитванията от страна на радио Бремерхафен остават без отговор. Те споделят, че имат информация от медиите за случващото се в Германия, но не могат да кажат нищо повече. Това пише отговорното министерство.

Елина Райнова, ръководителката на помощната организация не е учудена. Тя споделя следното: “Честно казано, не знам какво мислят българските институции за случващото се. Полицията се занимава само с престъпления, за които е внесено оплакване. Докато нито една жертва не се оплаче, разследващите няма да предприемат никакви действия, убедена е тя. “В края на нашето пътуване до Варна научих много за това, как точно злоупотребата работи в своя начален стадий”, споделя Кристиан Бранс Шрекенедер.

В същото време възникнаха и много нови въпроси. Едно със сигурност е ясно, а именно че случващото се в Бремерхафен е малка част от мръсен и нарушаващ човешкото достойнство бизнес, който се развива в цяла Европа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *