Блокадата на ТЕЦ “Бобов Дол”

Представяме ви кратък репортаж от участието на АРС в блокадата на ТЕЦ “Бобов дол” по-рано тази година. Припомняме, че крайният срок за изплащане на дължимите суми договорен между работниците и управата наближава, а миньорите запазват стачна готовност в случай, че той не бъде спазен.

На 20.01 съкратените миньори от Бобов дол блокираха камионите, които зареждат ТЕЦ “Бобов дол” с искането незабавно да им платят всички забавени заплати и купони за храна. Ноември месец бяха съкратени 300 души, в края на декември 350. При всеки е различно, но става дума за 3-4 заплати, които им бавят в продължение на месеци. Създават им и административни пречки като не им дават трудовите книжки и така не могат да се регистрират и в бюрото по труда. Който има пенсионер вкъщи се радва, защото има кой да издържа семейството. Миньорският труд в рудник “Бабино” се оценява на 550-700 лв, не се плащат вредни, не се плаща извънреден труд, не им се дават дори работни дрехи и обувки.

Солидарни с борбата на миньорите отидохме да подкрепим блокадата, която беше решено да продължи и през нощта. По обед релсите на влака, който зарежда ТЕЦ-а, замръзнаха и така блокирането на камионите доби по-голяма тежест. Започнаха да се изреждат управата на мината, омбудсманът и полицейският началник да настояват за компромиси и “конструктивни” решения. Заваляха едно след друго абсурдни предложения за издължаване, които работниците едно след друго отказваха. Основната цел в преговорите беше да разделят миньорите на “ноемврийски” и “декемврийски”, да се изберат няколко човека да преговарят, да ги скарат и т.н. Наглостта на собствениците и властниците се засилваше с всяко следващо предложение и отношението им беше все едно преговарят със слабоумни лумпени. Това беше една крайно грешна преценка на блокадата, тъй като протестиращите справедливо миньори далеч не са протестъри от жълтите павета, а сериозни хора, живеещи и работещи в изключително тежки условия.

Блокадата успя да удържи да не бъде разделена по никакъв начин и да преговаря за всички, а не за една част избрани. Успя да договори и това да получат първите пари още в понеделник. Не успя, обаче, да отстои това да се плати всичко наведнъж, а на 4 пъти до март месец. Властовата техника на това да ги зарие с предложения, които те да отказват едно след друго в крайна сметка даде своя резултат още преди вечерта. Ако блокадата беше издържала до тогава миньорите щяха да получат изпълнение на всичките си искания. Автономен работнически синдикат е солидарен с миньорите и ги подкрепя в тяхната борба!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *