Български работници се изправиха срещу експлоатацията в английските складове

Края на 2017 с нас се свързаха работници от складовете на Екс Пи О (XPO) в Лутън, които ни разказаха за експлоатацията, нарушенията на трудовите права и незаконните уволнения на български работници. Ние веднага предприехме действия, като свързахме работниците с нашите приятелски организации в Обединеното Кралство, които проведоха няколко срещи с работници от сектора. Ето кратък доклад от това, което се случва там.

Хаус ъф Фрейзър (House of Fraser) е голяма верига с около 60 магазина във Великобритания. Техният склад в Милтън Кейнс се управлява от логистичната компания Екс Пи О (XPO). XPO наема персонал от агенции чрез голямата агенция за временни работници СтафЛайн (StaffLine). По време на пиковия сезон, между октомври и декември, СтафЛайн наема голям брой работници директно от България.

Хаус ъф Фрейзър, Екс Пи О  и СтафЛайн се надяват, че могат да изтискат максимално работниците от България. За да могат да правят това, те поставят работниците в голяма зависимост от компанията:

* В договора между СтафЛайн иХаус ъф Фрейзър те поставят изискване, че едва 3/4 от 500-те работници от България трябва да могат да говорят английски. Без подходящи езикови умения от компанията смятат, че е по-малко вероятно работниците да се противопоставят на лошите условия или да сменят работата си.
*СтафЛайн организира настаняване за работниците. На страничната входна врата на хостела в центъра на град Лутън дори има знак, на който пише “СтафЛайн”. Те се надяват, че страхът не само да загубят работата си, но и квартирата си, ще държи работниците в подчинение.
* Въпреки че не очакват работниците да говорят английски, те не издават договори на български език и не обясняват системата си на заплащане според “банков час”.
* Те казват, на работниците, че са им гарантирани 30 часа заплатен труд всяка седмица, дори ако първоначално работят по-малко часове. В същото време е трудно за работниците да получат доказателство за това колко часа реално са работили. Когато започва пиковия сезон, от компанията казват, че работниците дължат часове на компанията и ги принуждават да работят извънредно. Работниците ни съобщиха, че работят до 72 часа седмично.
* СтафЛайн също така уволнява хора без предизвестие или дисциплинарни процедури. Една група от четирима работници беше уволенена в края на 2017-та, заради предполагаемо “хихикане” по време на химна на Англия в Деня на паметта, когато работниците са били събрани в склада.

С целия този натиск върху хората бихте очаквали, че работниците ще правят всичко, което от управата им кажат. Но в някакъв момент група от осем работници реши, че няма да търпи повече. Те разговаряха със своите колеги и в края на ноември нахлуха в офисите на ръководството и обявиха, че мнозинството от работниците – от 60 до 70 от тях – ще спрат да работят ненормалните часове извънреден труд налаган им от компанията. Те също така поискаха да видят “банковите си часове”. Мениджмънтът реагира, като облекчи натиска върху работниците и даде обещания за подобрение на условията.

Независимо от това, в края на декември много работници все още не са получили заплатата си за последната седмица, както и неизплатените им отпуски. Някои работници се върнаха при семействата си в България, някои работници се преместиха в складове в други градове в Обединеното кралство. Но голяма част от тях продължават да са в контакт с анархосиндикатите в Англия и България.  Затова идващия пиков сезон, ще сме още по-подготвени, когато от България пристигнат новите работници,  да им разкажем от самото начало какви са проблемите от миналата година и да заработим заедно за ефективното им разрешаване в полза на работещите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *