Гаврата с работниците от Пикадили продължава. Управата се опитва да изгони бременни работнички.

След като шефовете на Пикадили, подвизаващи се зад прикритието на офшорката Селект Трейд, откраднаха заплатите на повече от 700 работници на фирмата, те продължават да тормозят своите служители, като този път посегнаха на най-уязвимите сред тях – бременните, тези в болничен и в майчинство. Случая с кражбата на заплати получи голямо медийно внимание, след като работниците от Варна и София организираха масови стачки края на Март тази година с искане за неазбавно изплащане на дължимите суми.

Тогава се оказа, че държавата и отговорните институции са напълно безсилни да помогнат на ограбените, като работниците не получиха нито стотинка от дължимото им, а работодателя не беше подведен под каквато и да било отговорност за кражбата. При това безнадеждно развитие на нещата медиите загубиха интерес и пренасочиха камерите си на друго място, но проблемите за работниците от Пикадили излгежда тепърва започваха. Десетки млади момичета, които тепърва излизаха в майчински или вече бяха в такъв останаха в безтегловност – без да знаят кой, как и дали ще подготви необходимите документи за да си получат полагащите им се обезщетения в НОИ. Те бяха принудени да започнат едни безкрайни обиколки между НОИ, НАП и Инспекция по Труда като навсякъде получаваха или уклончиви и разнопосочни отговори или директен отказ от всякакво съдействие.

От управата на фирмата наблюдаваха мълчаливо трагедията на бременните работнички, докато в един светъл ден преди няколко седмици не се появи някаква мистериозна служителка на Селект Трейд, която започна да организира “тайни срещи” с част от работниците и да подписва документи. Тези срещи се осъществяваха няколко пъти в седмицата за по час два, в един анонимен офис или в някое кафене.

В първия момент се зарадвахме – това бяха добри новини. Някой най-послещ щеше да подпише необходимите документи за да могат работниците да получат полагащите им се обезщетения от държавата. Но, естествено това беше реализирано по най-трудния за работниците начин, при който те трябваше да тръпнат в очакване дали въпросната жена ще отговори на позвъняванията и мейлите им (което отнемаше дни, седмици а в някои случаи изобщо нямаше отговор), и сложни комбинации, особено за работниците извън София, които трябваше да намерят начин да осъществят комуникация  със служителката от разстояние. Това стана възможно единствено благодарение на самоотвержеността на работници от София, които помогнаха на колегите си извън столицата. Въпреки това, те трябваше да разчитат дистанционно на нейното благоволение да ги подпише.

Тогава изведнъж започнахме да получаваме сигнали, че на въпросната счетоводителка е заповядано да опита да принуди бременните работнички да напуснат фирмата по чл. 327 – доброволно прекратяване на трудовия договор от работника поради неизплащане в срок на трудовото възнаграждение. Оказа се, че след като шефовете на Селект Трейд ограбиха заплатите на тези жени, сега те не са им нужни и не им се занимава с тях, дори за нещо толкова дребно като подписване на документите необходими им за майчинство, и затова те се опитват да ги разкарат от главата си като ги принудят да напуснат. “Или ще напуснеш по чл. 327, или няма да ти подпиша документите” – заплашва счетоводителката на фирмата.

След събитията от последните месеци, вече нямаме представа докъде е способен да стигне работодателя в своето безочие. Нито пък докога държавата и отговорните институции ще наблюдават безучастно как една шайка милионери се гаврят със 700 души и техните семейства пред очите на цяла България. Настояваме за незабавно прекратяване на работодателския произвол на шефовете на Селект Трейд и тяхното подвеждане под наказателна отговорност както и за незабавно изплащане на откраднатите заплати на работниците! Повече няма да търпим!!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *