Глоби за работници без трудов договор

По предложение на министъра на труда и социалните грижи Тотю Младенов от есента на работниците без трудов договор да им бъдат налагани глоби. Засега глоби се налагат само на работодателите, като в зависимост от нарушението варират от 1 500 до 15 000 лв. Пред медии Младенов заяви:”Работникът също носи отговорност, защото става съучастник, и ако искаме да се борим със сивата икономика, трябва да спазваме законите и правилата.” Засега още не е уточнен размера на глобите за служители, но те със сигурност ще бъдат много по ниски от тези за работодателите, заяви Младенов.

Само за три седмици от началото на летния сезон по Черноморието от инспекцията по труда са засечени над 280 души, които работят без трудов договор. Повече от тях са били заети най-вече в строителството, хотелиерството, ресторантьорството, търговията и др. Глобите на работодателите наели служители без трудов договор обаче се събират много трудно , защото фирмите и работодателите често обжалват съставените им актове и в съда много често или отпадат, или сумата драстично се намалява.

Истината, обаче е че предложението на министър Младенов, меко казано граничи с глупостта. В болшинството от случаите работници се трудят без трудов договор защото са заплашени по различен начин от своите работодатели и поради високия ръст на безработицата в България се примиряват с това положение. Това обаче в никакъв случай не ги прави съучастници и министър Младенов, за пореден път доказа пред българското общество, че явно живее в някаква друга „паралелна на нашата вселена” и е много далеч от социалните проблеми на хората в България.

One thought on “Глоби за работници без трудов договор

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *