Глоби и за работещите без трудов договор може да бъдат въведени в Кодекса на труда

Промени в Кодекса на труда, които предвиждат глоби за работещите без трудов договор, ще се обсъждат днес на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

В момента санкция има само за работодателите – тя е между 1500 и 15 000 лева. Синдикатите и представителите на бизнес трябва да решат и какъв да бъде размерът на глобата за работниците.

Тристранката ще разгледа и идеята на социалния министър Тотю Младенов за т.нар. защитена възраст, която дава възможност дори при навършени години за пенсия и натрупан трудов стаж работодателите да не могат да съкращават служителите си. По този начин работниците сами ще решават кога да спрат да работят. Идеята на министър Младенов цели хората да бъдат стимулирани да работят по-дълго и така в НОИ да постъпват повече приходи от осигуровки.

След заседанието на Тристранния съвет се очаква да стане ясно и с колко ще се увеличат пенсиите през следващата година, а също и дали жените в майчинство ще получават по-високо обезщетение за гледане на дете.

Материала е от сайта на “Дневник”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *