Гневни работници от болницата във Враца атакуваха здравния зам. министър с яйца

Лекари от болницата във Враца излязоха на пореден протест заради състоянието на лечебното заведение и влязоха в остър словесен спор със заместник здравния министър Жени Начева. Работниците хвърляха яйца по зам.-министъра, която пристигна във Враца, за да представи новия директор на болницата и да успокои персонала, че лечебното заведение няма да затвори. Работниците обявиха, че са наясно със схемите на министерството, което цели да използва така наречения “оздравителен план”, за да поведе болницата към приватизация.  Зам. министър Начева бе принудена да се измъкне с помощта на охранителна полиция.

Тя обяви, че заплатите на медиците за февруари ще бъдат изплатени незабавно, а до края на май те ще получат и възнагражденията си за април, като така ще остане неизплатена само заплатата за март. Тя ги призова да се върнат на работните си места и да изпълняват спокойно задълженията си. Лекарите обаче подчертаха, че проблемът в болницата няма да се реши само с изплащането на заплатите. Пет отделения вече са закрити, а работници от болничното заведение масово напускат. Работниците заявиха, че има недоокоплектоване на персонала и липсват медикаменти. Начева отказа да поеме отговорност и обвини медиците, затова че болницата е натрупала дългове. Работниците от своя страна й припомниха, че в борда на директорите на болницата има представител на държавата  през цялото време, през което болницата е задлъжнявала. Те обявиха също, че не вярват вече на министерството.

Колапсът на българското здравеопазване става все по-видима реалност за стотици хиляди медицински работници и пациенти, а единствените мерки, които правителствата предприемат в сектора, целят извличане на изгода от този колапс. Идеологическата принадлежност на управляващите продължава да ги тласка в посока на нови и нови пазарни реформи и приватизационни схеми, които обогатяват малцина, докато лишават милиони от адекватна здравна грижа. При това положение, единствената политическа сила, способна да промени смъртоносното статукво овладяло сектора, е колективната сила на работниците в здравеопазването и пациентските организации, които чрез координирани протести и стачки, и с подкрепата на цялото общество, трябва да отвоюват правото на свободно и достъпно здравеопазване за всички.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *