Депутатите се скриха от общия протест на работниците срещу работодателския произвол

На 05.09 излязохме пред парламента заедно с работници от Пикадили, Макс Телеком, шивачки от цеховете в Дупница, мини “Бобов Дол и химическите заводи в Димитровград. Някои работници пропътуваха стотици километри, за да подкрепят колегите си, както и да се солидаризират с борбата на работещите от другите сектори. Протестът беше подкрепен и от много граждани и социални активисти от столицата. Много от нас си взеха отпуска, за да могат да присъстват на протеста. Той беше организиран в работен ден, за да можем да се видим очи в очи с политиците, които вече месеци наред игнорират проблемите на хиляди работници, ограбени от работодателите. Оказа се обаче, че депутатите, които наскоро приеха забрана за сливането на почивни дни (поредната мярка приета в услуга на бизнеса), са решили … да слеят своите почивни дни. Те бяха преместили заседанието си предвидено за деня на протеста и сградата бе опразнена. Така нашите искания за сериозни законодателни промени, които да ограничат работодателския произвол, бяха изчетени пред празна сграда. Пред същата бяха изчетени и писмата на солидарност идващи от работници от различни сектори и фирми, както и от световноизвестната българска синдикалистка Костадинка Кунева, която обяви, че застава твърдо зад исканията на работниците и ще повдигне въпроса за нашата борба в европейския парламент.

Въпреки отсъствието на представители на властта, тази мобилизация бе изключителен успех за работниците. Тя представлява безпрецедентно в съвременната история на България, обединение между работещи от различни сектори, които се самоорганизират без участието на казионните синдикати, за да защитават своите права. Вместо да чакат някой “от горе” да ги организира, работниците решиха да използват методите на автономния синдикализъм – те избраха самоорганизацията и солидарността, вместо представителството и бюрокрацията.

Този протест е само началото на кампанията, която ние от АРС, заедно с работниците от различни сектори, повеждаме срещу работодателския произвол и кражбата на заплати. Тепърва предстоят серия от срещи в различни градове на страната, чрез които ще опитаме да подобрим координацията и солидарността между нас и колективно да разработим успешна тактика за постигане на нашите искания. Надяваме се чрез тези публични срещи да привлечем още повече хора към общата кауза и да превърнем безобразията, които се случиха последните месеци в катализатор за реална социална промяна в страната.

На 20 Септември предстои разглеждане на част от нашите искания в Парламента. Очакваме с интерес да чуем дискусиите и аргументите, които политиците имат срещу нашите искания, и които досега не са благоволили да заявят публично. Исрено се надяваме, онази част от нашите искания, които изискват незабавна реакция от институциите – стартирането на процедура по несъстоятелност на фирмата оперираща с магазините Пикадили – Селект Трейд и удължаване на срока за кандидатстване във фонда за гарантиране на вземанията, да бъдат удоволетворени максимално бързо, тъй като всяко забавяне би унищожило шанса на стотици хора да получат това, което са си изработили с честен труд. Очакваме и ясен ангажимент и срокове за изпълнение на останалите искания в списъка.

Искаме да обърнем специално внимание на проблемите на бременните работнички и майките. В момента те са подложени на отвратителна атака от страна на работодатели и институции. От една страна принуждавани да напуснат работа, разкарвани постоянно между НАП и НОИ в търсене на правата си, част от тях наскоро научиха, че са им били отнети и здравните права. Това безобразие трябва да бъде прекратено незабавно, и ако проблемите на тези жени са безинтересни за институциите, ние ще се погрижим това да се промени в най-скоро време.

Призоваваме всички работници, измамени и ограбени от своите работодатели да се присъединят към нас. Заедно можем да се преборим с работодателския произвол и да извоюваме зачитането на правата ни, което ни бива отказвано, когато се борим по отделно. Призоваваме и всички работещи хора в България, както и хората, които не могат да понасят несправедливостта независимо дали то е насочено директно срещу тях, или срещу техни съграждани – солидаризирайте се с нашата кампания! Нека не забравяме, че ще оставим на децата си един свят пълен с всички несправедливости, пред които не сме имали смелостта да се изправим и силата да се преборим.


Свърежете се с нас на нашия имейл: arsindikat@gmail.org или на телефон 0878 609 886 или 0878 795 023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *