Дянков нямало да пипа годините за пенсия, но управляващите се сплотяват за вдигането им ?!?

Глобата за работа без договор ще отива за осигуровки

“Кабинетът няма намерение да вдига възрастта за пенсиониране още от следващата година”. В това финансовия министър Симеон Дянков е уверил тристранката вчера. Същият ден се появи информация, че първата стъпка за вдигане на годините за пенсия може да е още през 2012 г., вместо да се чака до 2021 г. През миналата година правителството и парламентът след дебати със синдикати и работодатели взеха решение възрастта за пенсиониране в България да започне плавно да се покачва от 2021 г., докато стигне 63 г. за жените и 65 г. за мъжете.
“Министър Дянков заяви, че такава идея никога не е пласирал в общественото пространство”, коментира след заседанието шефът на БСК Божидар Данев. Единствената промяна според него, която твърдо е внесъл Дянков, е вдигане с 2 години на пенсионната възраст на работещите в системата на сигурността. “Много ясно чухме, че Дянков не е правил нито гласно, нито умствено, нито каквото и да е било изявление за увеличение на пенсионната възраст от догодина”, заяви и президентът на КНСБ Пламен Димитров. На заседанието на тристранката не е коментирано увеличението на пенсиите догодина. Все още финансовото министерство не е готово с разчетите си. Работодатели и синдикати обаче настояват за ръст на всички пенсии, а не само за най-ниските. “Това не е справедливо, защото голяма част от хората с най-ниски пенсии на практика са били некоректни към НОИ и не са си внасяли осигуровките. По този начин наказваме коректните”, коментира Божидар Данев. (А дали не са си плащали осигуровките те или работодателят им от тричленката млчат!) От КНСБ са изчислили, че ако от 1 юли се вдигнат с 10% парите за старост на всички, ще са необходими 347 млн. лв. допълнително. Тези средства може да бъдат набавени, ако всяка ревизия за връщане на ДДС се съпровожда с проверка на осигурителните плащания, смятат от КНСБ. Друга мярка, която ще напълни бюджета на НОИ, е криминализирането на умишленото укриване на осигуровки. “Министър Дянков ни увери, че подобен законопроект вече е внесен в парламента”, каза Пламен Димитров. С добавка в Кодекса на труда от догодина глоба ще плащат и самите работници, хванати да се трудят без договор. Сега санкции отнасят само работодателите им. Социалните партньори са се договорили глобата за работниците да е колкото 3 или 6 вноски за пенсия, начислени върху минималната заплата. От КТ “Подкрепа” предлагат тези пари да отиват в НОИ и да покриват липсващия осигурителен период на работниците на черно. Точното решение ще се вземе в сряда на следващото заседание на тристранката.
По статия на Мила Кисьова от вестник “Стандарт”, ВТОРНИК, 8 Ноември 2011

***
Сряда, 9.11.2011 г

Управляващите се сплотяват за вдигане на пенсионната възраст
След Дянков и Менда Стоянова поиска промени още от следващата година

Управляващите все по-усилено сондират обществените нагласи за увеличение на пенсионната възраст още от 2012 г. Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова подкрепи вчера идеята на финансовия министър Симеон Дянков увеличението на пенсионната възраст да започне още от догодина, а не от 2021 г., както беше договорено в национално споразумение, подписано от премиера Бойко Борисов.

“2021 г. лично на мен ми се вижда, така, доста отдалечено в хоризонта и не би могло да помогне за този процес. Мисля, че по-рано трябва да започне постепенното вдигане на възрастта. Но в никакъв случай рязко”, каза Стоянова пред Дарик радио. Според нея стъпката за увеличение трябва да е между 3 и 6 месеца на година и да започне още от догодина. Сега от догодина се предвижда увеличение само на изискуемия стаж с по 4 месеца на година, докато при жените се повиши от 34 г. на 37 г., а при мъжете от 37 г. на 40 г.

Темата табу за всяка власт беше подета от финансовия министър Симеон Дянков. Той се аргументира с факта, че увеличението на вноската за пенсия с 1.8% от 2011 г. не е довело до очаквания ефект за повече приходи в НОИ. Бившият шеф на НОИ Йордан Христосков обаче припомни пред “Сега”, че има около 1.2-1.3 млрд. лв. просрочени осигуровки, които от НАП не са събрали. “Ефект ще има, когато данъчните, които са на подчинение на Дянков, си свършат работата”, напомни Христосков.

Бившият социален министър Иван Нейков, при когото беше направена пенсионната реформа през 2000 г., пък обяви, че отново всичко се прави без разчети. “Без разчети се намаляват вноски, без разчети се разширява ранното пенсиониране, сега без разчети се говори за вдигане на възрастта. Но при всяка промяна всички, които могат, се юрват да се пенсионират. Разширяват се инвалидните пенсии и това няма да облекчи системата”, заяви Нейков. Факт е, че 15 000 души повече от обикновено излязоха в пенсия през 2010 г., а инвалидните пенсии постоянно растат и вече са 40% от всички.

ГЕРБ не за пръв път заговаря за увеличение на пенсионната възраст. Идеята беше изречена през 2009 г. от тогавашния социален зам.-министър Христина Митрева, но както и сега, всички бързо се отрекоха от нея. Дянков също уверяваше в понеделник синдикати и работодатели, че няма такова нещо.

Междувременно всички в администрацията се стягат за бунт срещу предложените промени в привилегиите им. От една страна, държавните служители ще протестират срещу драстичното намаление на заплатите, които им се полагат при пенсиониране. От друга, полицаи и военни, които си спасиха 20-те възнаграждения накуп, не искат да им се увеличава стажът от 25 на 27 г.
вестник “Сега”

* * *

“…Лоши новини, помисли си Уинстън. И наистина, след кърваво описание на унищожението на една евразийска армия, със смайващ брой убити и пленени, дойде съобщението, че от следващата седмица дажбата шоколад ще бъде намалена от трийсет на двайсет грама….”

……………………………………………………………………………………………………………..

“…Оказа се, че даже имало манифестации в израз на благодарност към Големия брат, задето повишил дажбите шоколад на двайсет грама седмично. А едва вчера, помисли си той, беше съобщено, че дажбата ще бъде намалена на двайсет грама седмично. Възможно ли бе да преглътнат такова нещо само за двайсет и четири часа? Да, бяха го преглътнали. Парсънс с глупостта си на животно лесно го бе преглътнал. Безокото същество от другата маса го бе преглътнало ревностно, страстно, с неудържимото желание да проследи, разобличи и изпари всеки, който би намекнал, че миналата седмица дажбата е била трийсет грама. И Сайм по някакъв по-сложен начин, изискващ двумисъл, също го бе преглътнал. Нима единствено той притежаваше памет? От телекрана продължаваше да се лее баснословната статистика. В сравнение с миналата година имаше повече храна, повече дрехи, повече къщи, повече мебели, повече тенджери, повече гориво, повече кораби, повече вертолети, повече книги, повече бебета — повече от всичко, освен болести, престъпления и безумие….”

(“1984”,Джордж Оруел)

Открийте разликите … а приликите?

“1984”? ФАРС? НЕ – БЪЛГАРИЯ!

Само за един ден мнението на Дянков се смени на 180 градуса, според медиите, а на нас какво ни остава?? Да работим до 80, и после да си вземем ваучера за безплатен шперплатов ковчег от вещевия склад на фирмата? Е след избори е така! Преди това мед им капеше от устата на народните избраници, сега брадва ни стоварват.А на вас удобно ли ви е така, или ще бягате в чужбина да продадете там мозъка и душата си изгодно?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *