Европейски ден на действие срещу комерсиализацията на здравеопазването

На 7 Април, медицински специалисти от цяла Европа организират Европейски ден за действие срещу комерсиализацията на Здравеопазването. Публикуваме превод на техния призив за действие, към който се присъединява и България.

На 7 април 2020 г., Световния ден на здравето, нека разпространим европейска солидарност за универсална политика в областта на общественото здраве!

Резултатите от пазарните реформи и налаганите от Европейския съюз (ЕС) на държавите-членки мерки за строги икономии се илюстрират от сегашния провал на здравните системи и обществените услуги. Това се случва въпреки смелостта и саможертвата, демонстрирани от здравните работници. Изискваме уроците от тази криза да се научат сега и да не бъдат забравяни. Здравето не е разход, а инвестиция. Здравето не е стока!

ЕС все още може да преодолее тази криза, като промени радикално курса на тези политики.

ЕС не може да зависи от директивите на Европейската комисия и Съвета на Министрите. Нито може да зависи от директивите на Централната банка и Международния валутен фонд, които сведоха ЕС до един субект за икономически контрол, който налага строги икономии, които обслужват само международните финанси и индустрията.

ЕС трябва да се превърне в политическо образувание, отговорно за организирането на социална солидарност между хората. И тази социална солидарност трябва да се основава на силни публични услуги, способни да се справят с опасностите за живота и здравето на обществата и да гарантират достъп до здравеопазване за цялото население. Парламентът, като представителен орган на народа, трябва да играе водеща роля в организацията на тази солидарност.

Това е цената, която една политическа и социална Европа трябва да плати, за да може да има бъдеще. Призоваваме за солидарност между хората отвъд границите и за осъзнаване на общата ни цел: общодостъпна публична здравна система.

За Европа ние изискваме обществена здравна услуга, която се основава на солидарност и е универсална и достъпна за всички, навсякъде.

7 април е Световният ден на здравето.

Призоваваме ви да покажете подкрепата си, като „разпространявате солидарността, а не вируса“ с акция „бял ​​лист“ на 7 април:

  1. Закачете съобщенията си на бял лист на видимо място или направете плакат у дома
  2. Направете своя снимка / видео с вашите послания
  3. Споделете ги
  • в социалните мрежи с hashtag # health4all и го изпратете на вашите политици.
  • на интерактивната карта тук: bit.ly/Agir4Health

                (Как? Следвайте връзката на интерактивната карта – напишете адреса на вашето местоположение – кликнете върху „добавяне към картата“ – добавете изображение или видео)

Повече информация: http://europe-health-network.net/, +32499424448, europeanhealthnetwork@gmail.com, https://www.facebook.com/events/549550719025438/