Експлоатация и незаконни уволнения на български работници в складовете на XPO Logistics в Лутън

Преди седмица с нас се свързаха български работници от складовете на XPO Logistics в английския град Лутън. Те са били неправомерно уволнени по време на фирмено събитие, когато от компанията пуснали националния химн, а те не внимавали и не стояли мирно. Въпреки, че това не е легитимна причина за уволнение, шефовете не само изгонват българските работници, но и отказват да им изплатят изработеното. Така работниците не могат да заплатят дори наема на квартирите си и са заплашени да останат на улицата.

Щом установихме контакт с работниците ние незабавно се свързахме с нашите приятелски синдикати от Лондон. Човек от анархосиндикалната организация IWW (Industrial Workers of the World) веднага влезе в контакт с бедстващите работници и синдика започна действия срещу компанията с цел парите на българските работници да бъдат възстановени, а неправомерното уволнение – отменено. От IWW изпратиха и писма до частната агенция, чрез която те са изпратени в Лондон и назначени на работа.

В складовете работят около 400 души, предимно българи, румънци и поляци. Българските работници са изпратени там от агенция IBC Bulgaria, която пък работи с голямата английска агенция за временна работа – Staffline, с която са подписани трудовите договорите. Според договорката, работниците трябвало да дават смени по 8 часа, 5 дни в седмицата и не повече от 45 часа седмично. Когато пристигат обаче, шефовете започват да ги принуждават да работят по над 70 часа седмично, давайки 13 часови смени. Също така, те отказват да дадат договори на българските работници и постоянно ги заплашват с уволнение. Извънредните часове, както и тези през уикендите не се изплащат.

В момента сме в контакт и с останалите работници, които все още работят в склада, заедно с които в момента организираме ефективен отговор срещу експлоатацията и неспазването на трудовите права. Вчера, част от българските работници са отказали да рабоят по 13ч. и са напуснали работните си места в знак на протест. Синдикалисти от IWW контактуват с тях по телефона, а скоро ще пристигнат и в самия склад, за да помогнат на работниците да организират ефективни стачни действия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *