Извънредно положение – становище от 29.03

Повече от две седмици минаха от въвеждането на извънредно положение в България и може да се направи междинен анализ на ситуацията.
По отношение на извънредно безработните, има поет ангажимент от държавата, който е насочен преди всичко към спасяването на бизнеси, през схемата 60/40. Тя вероятно ще има положителен ефект върху вълната от съкращения, която вече започна. Но тази схема естествено бе договорена с оглед интересите на работодателите, които са тези, които ще получат средствата и ще ги разпределят. В същото време тази мярка не решава по никакъв начин проблема на съкратените, тези които тепърва ще бъдат съкратени, както и на хилядите, които няма да започнат работа заради краха на туристическия сезон.
Макар и не с необходимата твърдост, частните болници бяха задължени да приемат пациенти с Коронавирус.
По отношение на хаоса в болниците и недоснабдяването с лични предпазни средства за медиците и различни консумативи – кръгла нула. Срамно е, при милиарди бюджет за здравеопазване, болниците да разчитат на дарения, срамно е, медиците да си купуват сами маски и дезинфектанти.

Мерки срещу спекулат по време на извънредното положение – кръгла нула.

Реални действия виждаме единствено като повече репресии, полицейщина, безумни мерки и симптоми за появата на “фуражкавирус”, който реално е по-опасен от всички останали и за преборването му има само една известна ваксина, на барутна основа.
Казионните синдикати са пълен пас в ситуацията, което е очаквано.
Настойчиво призоваваме работниците, независими дали са останали на работа или не – приятели, организирайте се за защита на правата си, трудови и граждански или се присъединете към Автономната Работническа Конфедерация. В положение на криза, ясно се виждат истинските проблеми на обществото, а противниците се демаскират.
Само когато сме заедно, организирани и солидарни, представляваме сила.

ИК на АРК, 31.03.2020г.