Кабинетът “Борисов” досега е изпълнил едва 10% от обещанията си

Повечето ведомства категорично отказват информация за изпълнението на поетите ангажименти
Борис Митов

Правителството начело с премиера Бойко Борисов е направило около 400 публични обещания за различни проекти и реформи, от които са изпълнили едва около 10%. Това обявиха в четвъртък Асен Генов и Константин Павлов от фондация “14 януари”, които преди година разработиха сайта www.politikat.net, в който всеки има възможност да записва всекидневните обещания, давани от управляващите, както и тяхното развитие след това.

Според двамата до момента 60 на 100 от поетите от кабинета ангажименти не са изпълнени, а останалата част са или в процес на изпълнение или са блокирани, заради промените в състава на правителството. От “14 януари” направили опит да проверят актуалното състояние на различните ведомствени планове като изпратили над 40 въпроса до девет министерства. Едва четири от тях отговорили. Едно от тях е МВР, което отказало да отговори по същество, тъй като въпросите не можели да се квалифицират като искане за достъп до обществена информация.

По думите на Генов отговорът, който бил изпратен от името на вътрешния министър Цветан Цветанов, “сигурно е много добро упражнение по риторика за участие в предизборно студио”, но не отговаря на задължението на силовото ведомство да защитава интересите на гражданите.

В писмото до МВР са включени общо 4 въпроса по повод обещания на Борисов, като например – всички участници в СРС скандала “Тановгейт” да бъдат обект на вътрешни проверки, аналитичното звено за борба с корупцията БОРКОР да проверява всеки сигнал, контрабандата на петрол да бъде прекратена, както и за ангажимента, поет пак от премиера, елитните самбисти по-лесно да получават лиценз за охранители.

“Въпреки че въпросите са ясно формулирани, в тях не се съдържа искане за предоставяне на обществена информация, създадена, събирана и обработвана в МВР. Търси се предоставяне на становища, мнения и съображения, които да бъдат изготвени вследствие на отправеното от Вас искане. Нещо повече, иска се предоставяне на оценка, становище, мнение или съображение, свързано с дейността на държавни органи извън МВР”, е посочено в отговора, подписан от началника на кабинета на Цветанов – Бойко Славчев.

Подобно на силовото ведомство и от регионалното министерство (МРРБ) са отказали да отговорят конкретно на въпрос какво се случва с проекта за строеж на скоростен четирилентов път Варна – Шабла – Констанца, анонсиран от Борисов през юни. По думите на Асен Генов от МРРБ благоволили единствено да му обяснят устно, че тези обещания нямали задължителен характер, защото изобщо не е било взимано подобно решение от МС и по никакъв начин не засягат ведомството.

“Различните министерства реагираха по различен начин на въпросите. Явно всичко зависи от конкретния човек, който се занимава с обработването на писмото, а не от институционалната култура или личността на отделните министри”, коментира и Павлов.

Той даде за пример финансовото и земеделското министерство, които подробно и бързо отговорили на запитванията, при това писмено. За разлика от тях колегите им от икономическото, културното, екологичното, външното и транспортното ведомство изобщо не реагирали на въпросите.

Борисов – абсолютен шампион по обещания

От “14 януари” допълниха, че според информацията, публикувана в техния сайт, абсолютен шампион по брой обещания очаквано е премиерът Бойко Борисов. Откакто партията му ГЕРБ спечели изборите през юли 2009 г. той публично е поел над 180 ангажимента, от които били изпълнени около 25%.

Сред тях от организацията посочиха отпускането на 2.5 милиона лева за строеж на нов стадион в Пловдив, запазването на размера на здравните осигуровки, премахването на делегираните бюджети на болниците и тримесечният мораториум над проекта за АЕЦ “Белене”. Въпреки това над 70 на 100 от обещанията на Борисов оставали без никакво движение.

Като любопитна тенденция в медийното поведение на премиера Асен Генов посочи непрекъснато променящите се планове на Борисов за размера на усвоените евросредства към края на мандата му. Той припомни, че веднага след изборите през 2009 г. Борисов обявил, че кабинетът му ще усвои към 2013 г. почти 100% от европейските фондове, но през декември 2010 г. плановете му се снижили до 40%.

От “14 януари” добавиха, че през януари т. г. Борисов отново завишил прогнозите си на 75%, като през август достигнали до познатите 95%. Според Генов тези резки промени около избори очевидно се дължат на нуждата от по-активна подкрепа за ГЕРБ, която през останалото време не е толкова остра и тогава премиерът се придържа към далеч по-реални стойности на евентуалната усвояемост.

Заради тази тенденция от организацията шеговито предложиха въвеждането на нов индекс, подобно на борсовия SOFIX, който обаче да се казва ЩУББ. Абривиетурата идвала от изречението “ще усвоим” в комбинация с инициалите на министър-председателя.

Източник: http://www.mediapool.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *