Картелни споразумения в курорта Боровец ограбват работниците.


Работник региона ни изпрати сигнал за нередностите, на които стават жертва стотици работници всяка година в Боровец и Самоков. Повечето от нещата описани в сигнала са известни на всеки имал “шанса” да работи в курорта и продължават от години. Публикуваме текста, който ни беше изпратен без редакция:

“Реших да ви пиша, заради многото нередности, които се случват в курорта Боровец и град Самоков. И на двете места си има картелни споразумения за заплати. Във всички хотели заплатите са едни и същи. Няма 5 звезди, няма, 4.На ти тая заплата от 540 лв! Навсякъде има двойни графици – един за пред проверяващи и един със поне 16 часови смени, които разбира се не се заплащат. Често няма и регламентирани почивки. Всичко това е обществена тайна от години, но никой не смее да си рискува мизерната заплата, като си отвори устата. И така хората търпят, а работодателите издевателстват. Силно се надявам нещо да се промени и да се спре това престъпно отношение към работниците. Силно се надявам на проверки и преосмисляне на заплати. Надявам се, но надали?!”

За да бъде спрян работодателския произвол в сектора, работещите могат да предприемат няколко стъпки. Първо, и най-лесно, е това, което всеки работник би трябвало да направи, когато установи нередност – да пусне сигнал в най-близката Инспекция по Труда. Тези сигнали могат да бъдат анонимни, а от инспекцията са длъжни да проведат проверка и при установяване на нарушения да наложат глоби. Естествено, голяма част от тези нарушения са трудно доказуеми чрез този тип проверки, а и не рядко инспекцията “жали” по-влиятелните работодатели, които често се явяват нещо като местни сатрапи. За да се постигне траен резултат в борбата за достоен труд и заплащане, работещите в сектора трябва да се обединят в свой синдикат. Както шефовете се обединяват в тайни картелни споразумения срещу работещите, така и работниците трябва да се обединят и колективно да защитават правата си. Веднъж създали своя синдикална организация, те ще могат да предоговорят нивото на заплатите, работните часове и условията на труд. Ние от Автономен Работнически Синдикат ще подкрепим всяка подобна инициатива в сектора, като предоставим нужната експертиза и ще помогнем на работниците да преминат през целия процес на учредяване на тяхната организация.

Екип АРС

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *