Коронавирусът разпалва национална стачка в Италия

Епидемията от коронавирус в Италия предизвика национални стачки на корабостроители в Лигурия на север, до стоманолеярните в Пулия на юг, принуждавайки правителството да започне преговори със синдикалните ръководители.

Докато правителства в цяла Европа призовават да се работи от дома, налице са много италиански работници, чийто труд може да се извършва единствено из супермаркети, фабрики, докове и стоманодобивни заводи.

Спонтанни стачки започнаха в четвъртък и сега се увеличават в цяла Италия, като работниците се притесняват, че техните работодатели не са гарантирали защита срещу разпространението на вируса.

В петък премиерът Джузепе Конте проведе видеоконферентна връзка с министрите на здравеопазването, икономиката, труда и икономическото развитие, посредничейки между двете страни.

Въпреки че не беше ясно веднага как са преминали преговорите, в навечерието на преговорите министърът на труда Нунция Каталфо – в интервю за вестник daily l ‘ Avvenire – подчерта необходимостта от намиране на допирни точки.

„В момента не предвиждаме нови ограничителни мерки… Сега не става въпрос за фирми от една страна и работници от друга, а за един „враг“, с който трябва да се борим заедно“, заяви тя.

  1. Страховете на работниците

В сряда Рим прие декрет, призоваващ работниците да се трудят дистанционно и да вземат платен отпуск, като посъветва закриването на „несъществени“ производствени линии и насърчи социалното дистанциране и хигиенизиране в промишлените обекти. Въпреки това, правителството не стигна дотам да нареди пълното прекратяване на производството и позволи на компаниите да се „саморегулират“.

Някои заводи, като производителя на автомобили Фиат, обявиха временно затваряне поради хигиенизация и реорганизация на производството. Други снабдиха работниците с маски за лице и ръкавици.

Но това не бе достатъчно за безброй фабрични работници, които се оплакаха, че работодателите им не могат да гарантират мерки за „социално дистанциране“.

„В рамките на 16 часа от деня, фабричните работници не са граждани. Непоносимо е да виждат ежедневието си защитено и гарантирано от безчет правила, а веднъж преминат ли през фабричните порти да попадат в ничия земя“, – каза Франческа Ре Давид, представляваща фабричните работници от съюза Fiom-Cgil, съобщава „La Repubblica daily“.

Работниците от корабостроителния завод Финкантиери в Лигурия обявиха стачка в четвъртък, след като техен колега даде положителен резултат за коронавирус. Тя продължава и се разпространи и в други обекти на компанията на полуострова. Работници от стоманодобивния завод Илва в южния регион Пулия пък обявиха десетдневна стачка поради липса на защитно оборудване.

Трите големи синдиката в страната, Cgil, Cisl и Uil, призоваха в четвъртък за затваряне на всички фабрични линии до 22-ри март, с изключение на тези, които предоставят „основните публични услуги“, както и сектора на здравеопазването, с цел да се „хигиенизират, подсигурят и реорганизират всички работни места“, като заплашиха със стачка, ако тези условия не се изпълнят.

  1. Загриженост покрай растежа

На противоположния фронт лидерите на бизнеса се противопоставят на спирането на производството, като вместо това призовават за „балансирано справяне със сериозната настояща ситуация“, както и „съчетаване на различните нужди и избягване на щети, които могат да се окажат непоправими.“ Confindustria, италианското индустриално лоби, добави в бележка по-рано тази седмица, че всякакви допълнителни ограничения „неизбежно ще окажат влияние върху оборота и заетостта“.

В четвъртък представителят на Confindustria в Ломбардия, Марко Бономети, нарече стачките „безотговорни“, обвинявайки синдикатите в „експлоатация на положението“.

Синдикатите отвърнаха, заявявайки, че стачките са „разбираеми“. Работниците трябва да „мислят преди всичко за здравето си“, заяви пред радио Полопаре Елена Латуада, говорител на Cgil в Ломбардия.

Те призовават за затваряне на несъществени производствени съоръжения и защита на всички изложени на опасност работници, като тези в супермаркетите и доставките.

„Хранителните супермаркети могат да бъдат затваряни и дезинфекцирани в неделя, като така се гарантира възможността за пазаруване при по-добри условия… може да е необходима доставка по домовете на стоки от първа необходимост, но [трябва] да избягваме презапасяването“, допълни тя.

„[Тук] не става въпрос единствено за фабрични линии.“