Масови демонстрации в Израел за социална справедливост

Протест срещу поскъпването на живота и за социална справедливост събра снощи между 80 и 100 хиляди души (по оценки на полицията и медиите) в 10 израелски града – от Бершеба на юг до Кирият Шмона на север. Основният лозунг на демонстрантите, повечето младежи, бе “Хората искат социална справедливост, не благотворителност”.

В Тел Авив – центъра на протестите, между 50 и 70 000 демонстранти се събраха пред музея в центъра на града, съобщи АФП, като цитира говорителя на полицията Мики Розенфелд. В Ерусалим 15 000 души протестираха пред резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху. Демонстрантите издигнаха лозунги като: “Едно цяло поколение иска бъдеще”, Хората преди печалбата” и “Когато правителството е против народа, народът е против правителството”. За първи път от началото на протестите преди месец се включи арабското малцинство. Някои плакати бяха на арабски, отбелязва “Ройтерс”.

Протестите в Израел, които започнаха първоначално срещу скъпите жилища, а впоследствие се концентрираха върху социалното неравенство и деградацията на обществените услуги, особено в здравеопазването и образованието, обхванаха хора от различни социални слоеве и с различни политически възгледи.

Израелските “възмутени” най-общо обвиняват властта, че обслужва интересите на финансовите магнати, монополите и картелите, и настояват за намаляване на косвените данъци. Тук сме, за да кажем на нашите избрани представители по най-ясния начин, че правителството има отговорност пред гражданите си, каза снощи Дафни Лееф, иницаторка на движението, а опозиционната лидерка Ципи Ливни заяви, че парламентът трябва да прекъсне лятната си ваканция, за да се заеме с кризата.

Протестното движение започна от средната класа, притисната от постоянното поскъпване на живота в една пазарна икономика, контролирана от няколко фамилии. “Израелската пролет” стартира през юни чрез “Фейсбук” с бойкот на бялото сирене – основна храна, която рязко поскъпна, и принуди доставчиците да свалят цените. Истинското начало обаче положи една студентка, която разпъна палатка в центъра на Тел Авив, за да протестира срещу високите наеми.

Подкрепена от Израелската асоциация на студентите, от опозиционните партии, от артисти, които пееха на митингите, от синдикалната централа Хистадрут, инициативата набра сила и сега палаткови лагери има в повечето градове и движението на възмутените стана най-значителното социално движение в Израел от четири десетилетия, отбелязва “Асошиейтед прес”.

Според сондаж, публикуван от в. “Аарец” тази седмица, 87 процента от израелците подкрепят протестното движение, а 54 процента са недоволни от справянето на Нетаняху с кризата. Премиерът миналата седмица обяви пакет от реформи, целящи намаляване на цените на жилищата, но това не спря протестите.

Икономическият растеж в Израел е един от най-бързите в света, с равнище от 5 процента, прогнозирано за 2011 г., а безработицата достигна най-ниското си равнище от две десетилетия през май, но поскъпването на основните храни и услуги натежа на средната класа, която вече носи основното бреме на данъците и издръжката на армията. Средната месечна заплата в Израел е около 25 000 долара, но професии като учители, държавни служители и социални работници печелят средно по-малко от 2000 долара месечно. Цените на жилищата скочиха с около 35 процента от декември 2007 до август 2010 г. Наемите също растат постоянно. Наемът на скромен тристаен апартамент в центъра на Ерусалим може да стигне над 1000 долара месечно, а в Тел Авив и повече. Стандартен апартамент от 100 кв. м лесно може да надхвърли 600 000 долара в Тел Авив и Ерусалим, и 200-300 000 долара във второкласни райони.

Секретарят на премиерската канцелария Цви Хаузер се опита да защити правителствената политика снощи по телевизионния Канал 10, като заяви, че кабинетът работи усилено за решаване на сложните проблеми, наследени от предишните правителства, но бързо решение няма. БТА

http://www.actualno.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *