Мащабна транспортна стачка избухна в Холандия

Холандските профсъюзи започнаха масова транспортна стачка на 28 май и обявиха „национален ден за борба за достойни пенсии“ на 29 май, като настояват правителството да отмени планираното увеличение на пенсионната възраст. Холандското правителство възнамерява да повиши сегашната пенсионна възраст от 65 години на 67 години до 2021 г. Мобилизацията на работниците е организирана от различни синдикати и социални движения.

Те призоваха за национална 24-часова стачка в различни сектори, включително металургията, тежката промишленост, строителство, почистване, логистиката, както и сектора на социалните услуги. Те също така призоваха за стачни действия в здравеопазването, търговията и училищата. На летището в Схипхол също беше обявена стачка.

На 29 май участниците в стачката и активисти от различни сектори се събраха на четири места в страната – Хага, Арнем, Айндховен и Гронинген. Синдикатите издигат няколко искания, включително задържане на държавната пенсионна възраст и отмяна на глобата за ранно пенсиониране, индексация за всички поколения, пенсия, която се увеличава с цените, и пенсия за всички работници, включително самонаетите и хората с несигурен договор.

Транспортната стачка на 28 май блокира цялата страна. В съобщение на синдиката FNV четем: „Милиони хора с тежка работа се борят да се пенсионират по-рано. Но дори сега, когато икономиката се справя добре, правителството отказва да предостави на работниците право да се пенсионират навреме. В същото време, стотици хиляди възрастни хора смятат, че пенсиите не са се повишили адекватно на повишението на цените от години. Съществува все по-голяма загриженост за броя на холандците, които получават твърде малко или никаква пенсия. Негативните последици от прехода към нова пенсионна система трябва да бъдат незабавно и адекватно компенсирани. “

Свързването на възрастта за пенсиониране с продължителността на живота се превърна в неотдавнашна тенденция в Европа. през последната година имаше масови работнически демонстрации срещу повишаването на възрастта за пенсиониране в различни европейски страни, включително Русия и Дания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *