Медицинските сестри няма да отстъпят

Медицинските сестри няма да отстъпят от своите искания за достойно заплащане и реформа в здравеопазването, и продължават протестите си с ефективни стачни действия. Това заяви регионалният координатор на протестите в Пазарджик Димитрия Димитрова.

Ние тръгнахме боси по трънлив път, вече имаме джапанки и се надявам да се обуем в кожени ботуши, пошегува се тя.

Тя отчете и първите успехи след изразеното недоволство от медицинските сестри в цялата страна. Един от тях е учредяването на снов борбен синдикат на медицинските сестри, с който те ще защитават трудовите си права. Сестрите обявиха новата си организация, която се казва АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ на протеста в Пазарджик.

Припомняме, че миналата седмица десетки медицински сестри от Пазарджик блокираха изхода на града към Пещера, като се присъединиха към повсеместните демонстрации на здравните специалисти в страната с искане за по-добри условия на труд и достойно заплащане.

Медицинското съсловие е категорично, че ще продължи с протестите.

”Очаква се сестрите в болницата във Видин да подадат колективни оставки. Предупредителни стачни действия ще предприемат и техните колеги в Сливен”, допълни Димитрова.

Те предупредиха, че готвят ефективни стачни действия. От 1 до 10 юли ще спират работа за по един час. А от 11 юли – за цял ден. В същото време медицинските сестри от Троян вече започнаха ефективна стачка. По информация на Валя Димитрова – председател на стачния комитет,  със задна дата  са им отпуснати по 137 лв  на месец със задна дата от 1-ви януари 2019г . Получили са ги  през  месец април. Но това са парите от първите 30 милиона. Т.е.  това са еднократно дадени пари.  Заплатите обаче са все още 610 лв, нощния  труд се заплаща по 0.50лв В стачката се включиха и медицинските сестри, които работят в уДЗ детски заведения и училища.

„Ще продължаваме да стачкуваме, защото  исканията не ни са изпълнени. И ние искаме да  ни останат свободни парични средства след като си разплатим ежегодните месечни разходи, а не да потъваме в кредити. „,  поясни за действията на стачкуващите Димитрова.

Медицинските сестри потвърдиха и едно от най-важните си искания – “търговските дружества вън от здравеопазването и стоп на търговията с човешкото здраве!”

Медицинските специалисти в цялата страна обмислят и нов национален протест през септември. Те вече протестираха в София, Стара Загора, Пазарджик, Видин.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *