“Мини Марица-изток” пред стачка?

Автор: Максим Добрев

Работниците от „Мини Марица-Изток” са за стачка. Двата синдиката – на КНСБ и на КТ “Подкрепа”, са дали срок до вторник на изпълнителния директор Евгени Стойков за постигането на споразумение по пет техни искания. Преговорите по тях започнаха на 28 юни, но досега не са дали резултат.

Те настояват за увеличение на фонда за работни заплати с 10% със задна дата от 1 април или с 15% от 1 юли. Ръководството е склонно на 8%. Последното повишение на заплати в дружеството е било през 2008 г. Хората настояват и за нова, реална цена на добиваните в мините лигнитни въглища. Те призовават ръководството да се откаже от замисленото раздробяване на дружеството чрез отделяне на структурно обособени единици от него. Искат още всички работни места да бъдат обезпечени с необходимия по щатно разписание квалифициран персонал.

Директорът на мините Евгени Стойков заяви: “Можем да се споразумеем, ако не ни притискат със стачна готовност. Позициите ни са ясни и очаквам тези дни синдикатите да направят компромиси, за да подпишем споразумение и да продължим да работим.”

www.trud.bg

2 thoughts on ““Мини Марица-изток” пред стачка?

 • July 11, 2011 at 5:08 pm
  Permalink

  Директорът да не се оплаква от стачната готовност на работниците, защото заобикалянето на щатното разписание го прави нарушител и трябва да се благодари на съответните контролни органи за това, че не са си свършили работата и са допуснали злоупотребите му.

  Reply
 • July 13, 2011 at 1:10 pm
  Permalink

  Отпада стачката в “Марица изток”

  Христо Христов

  13. Юли 2011, брой 158

  След подписване на споразумение, в което мениджмънтът на “Мини Марица изток” ЕАД – Раднево, се съгласи да приеме исканията на синдикатите, отпадна готовността за ефективна стачка във въгледобива, съобщи лидерът на КНСБ в държавното дружество Валентин Вълчев.
  С 10 на сто, или с близо 3 млн. лв. ще бъде увеличен фондът “Работна заплата” в мините за второто тримесечие на годината. Създава се технически съвет с участие на синдикалисти, който да прецени доколко удачни са предлаганите промени в структурата и управлението на фирмата. Гарарантира се изпълнението на тазгодишния колективен трудов договор и се поема ангажимент да продължат съвместните усилия за достигане на нова, по-висока цена на добиваните в трите рудника въглища.
  “Знаем, че цената на въглищата е в зависимост от политическата воля на управляващите, но сме единодушни, че тя трябва да осигурява необходимите средства за изпълнение на ремонтните, социалните и инвестиционните програми”, коментира Вълчев. В предварителните си искания синдикалистите от КНСБ и КТ “Подкрепа” настояха БЕХ да върне цената на нивото от 74,59 лв./т условно гориво, каквато тя беше до 2009 г.

  http://www.duma.bg

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *