Мистериозно заличени здравни права на онкоболна жена

Kъм АРК се обърна работничка, която ни запозна с нейния потресаващ случай – мистериозно изчезнали здравни осигуровки от регистъра на НАП, при това на уязвима онкоболни жена.

Веска Крумова е работила като готвачка до Октомври 2017-та в СТОЯНОВ УС ЕООД. От Октомври месец 2016-та се оказва, че е онкоболна. До Май месец 2019 е нямало никакви проблеми със здравните си осигуровки. Но на 26-ти Септември, когато ѝ се налага да отиде на преглед в МБАЛ Сердика, се оказва, че ѝ липсват здравните осигуровки за цели 21 месеца. Тъй като без тях, тя няма как да продължи лечението си, тя се принуждава да заплати 500 лева. Обяснението на служителка на НАП е, че тя няма здравни осигуровки, понеже на 28 Юни 2019-та година са заличени от регистъра на фирмата, в която е работила – Стоянов УС ЕООД. От там автоматично излиза, че тя е с неплатени осигуровки за тези месеци. Отговорността за това трябва да бъде адресирана от управителя на фирмата, който се оказва Марко Георгиев Стоянов, който по информация от нейни колеги е починал месец Януари 2016-та година. През цялото време е получавала заплата и е била осигурявана от Валентин Тодоров Петков, познат от всички служители като така наречения “управител и собственик” на фирмата. В трудовия ѝ договор обаче, той не е бил вписван като такъв.

Имало е доста случаи в миналото, когато фирми са се преписвали като собственост на мъртви лица, клошари, други трети лица, или агенции с цел укриване на задължения и изпиране на пари. Този случай обаче ни кара да се замислим дали наистина може да вярваме, че институциите ще могат да защитават едно наше фундаментално право, докато работим на трудов договор – заложеното ни в конституцията право на достъп до здравеопазване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *