Мощен протест на работниците от Пикадили в София и Варна

Работниците от хранителната верига Пикадили, заедно със синдикалисти от АРС излязоха на координирани протестни действия в София и Варна. Исканията остават непроменени – незабавно изплащане на дължимите заплати, обезщетения и отпуски!

В София протестът започна в 8:30, като работниците обсадиха централните офиси на компанията. В тях се криеха мениджърите, които изпратиха охраната за да спре хората да влязат вътре.

Близо два часа след началото, протестиращите се отправиха на мирно шествие към Омбудсмана на Република България. По пътя скандираха: “Мафия!”, “Дайте ни парите!”, “Искаме заплати”, и др.

Омбудсманът прие декларация с исканията на служителите и обеща да сезира НАП, съда и други институции, като се ангажира да посредничи в преговори между работниците и ръководството на “Селект Трейд”.

Работниците имаха намерение да се върнат пред офиса на фирмата, където започна протестът, но полицаите се намесиха и не позволиха на протеста да продължи.

Във Варна, протестът започна в 9:00 пред най-големия обект на компанията в морската столица – Пикадили (Център). Гневните работници, заедно с представители на Автономен Работнически Синдикат окупираха централния вход на обекта със скандирания “Няма да търпим” и “Искаме си заплатите”. След това, хората взеха спонтанно решение да се насочат към общината и протестът се превърна в шествие по главните улици на града.

Работниците блокираха за кратко 2 улици, след което шествието пристигна пред общината. Там, въпреки възгласите и призивите, никой не слезе да изслуша проблемите на събралото се множество. Намеси се полиция и протестът се насочи към близкия клон на Инвестбанк, банката, която финансира люксембургската офшорка Селекта Трейд откраднала заплатите на протестиращите работници, и която в момента е наложила запор над сметките й. Пред банката имаше освирквания и призиви към банката да отвори разплащателните сметки за заплатите на работещите, а един от работниците нахлу за кратко вътре. След това протестът продължи пред областна управа, където представители на работниците се срещнаха с областния управител, който първоначално отказа, но после се съгласи да говори с представители на работниците, на които даде някакви мъгляви обещания за съдействие.

В същото време продължава вълната от напускащи, като пред офисите на компанията се изви опашка от работници прекратяващи трудовите си правоотношения по чл.327. Съдбата на Селекта Трейд остава неясна, тъй като компанията не е стартирала официално процедура по несъстоятелност, но също така не извършва и дейност, като повечето от работниците и мениджмънта вече напуснаха. Обектите на компанията също не функционират от петък, а собствениците са неоткриваеми. Спорна е и съдбата на компанията майка – Пикадили ЕАД, която е в процедура по несъстоятелност.

Пред офисите на Инвестбанк

Миналата година, работниците на Пикадили ЕАД са дадени под наем на Селекта Трейд, но с обявяването й в несъстоятелност, този договор за наем се прекратява и работниците вече могат да си търсят обезщетенията чрез фонда за гарантиране на вземанията, като работници на Пикадили ЕАД. Това обаче е възпрепятствано от ръководството на компанията, което не оказва съдействие на синдика за да може да подготви необходимите документи.

Пред общината

Така работниците са изправени пред вариантите или да разчитат на блоговлението на неоткриваемите шефове на Пикадили и Селекта да си изпълнят задълженията към синдика за да си вземат обезщетенията от фонда, или да останат на работа в Селекта и да разчитат, че евентуално ще се появи купувач или възстановителен план за компанията. Могат и да започнат индивидуални дела срещу работодателя за изплащане на дължимите заплати, но едвали ще получат нещо от фалиралата компания, която първо ще бъде оглозгана от Инвестбанк, преди който и да е работник да може да заяви своите вземания. Бързо и безболезнено решение на целия казус би било Инвестбанк да се откаже от част от своите вземания, за да бъдат задоволени тези на работниците. Но едвали банката би взела такова обществено полезно решение, защото то не обслужва частния й интерес. Не и без натиск от работници, синдикати и държава.

Пред областна управа
Пред областна управа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *