НАП – недоразумение с декларации шокира безработните

Националната агенция по приходите предизвика пълна бъркотия с изискването останалите без работа миналата година да подават данъчна декларация, констатира “Сега”.

Въпреки указание от средата на март в този смисъл и вчера отделни данъчни поделения не знаеха за изискването и даваха противоречиви съвети на хората. По данни на НАП до средата на април декларации са подали едва 18 000 души без договор при поне 194 000.

Както “Сега” писа, загубилите или напуснали работа през 2010 г. масово не знаят, че са длъжни да подават данъчни декларации, дори ако са били само на трудов договор и данъкът да им е удържан авансово. От НАП онзи ден обясниха, че новото изискване следва от промяна в чл. 52 от закона за доходите на физическите лица и че в предходни години подаването на декларации е било само пожелателно.

В опит да избегне отговорност за недоразумението обаче вчера пресаташето на НАП Росен Бъчваров заяви точно обратното и прехвърли вината на неразбралите безработни и на медиите. Според новата му версия изискването важи от години и не би следвало да изненадва никого. Въпреки това той не успя да обясни защо при това положение поделения на НАП и счетоводители не знаят за старото изискване, нито пък да предостави информация колко безработни са подали декларация през 2009 г.

Междувременно читатели се оплакаха, че получават противоречиви отговори от НАП. “Загубих работа през 2010 г. и след публикацията ви звънях в НАП-Възраждане, но оттам отрекоха да съм длъжна да подавам декларация”, обяви читателка. Коментари се появиха и по форумите. “Обадих се в НАП точно преди Великден и ми казаха, че няма такова нещо”, писа потребителят jjiro във форума на “Сега”. “Току-що се обадих на телефона им и ми казаха, че трябва да подам декларация, въпреки че нямам доходи през 2010 г. (била съм в неплатен). Звъннах втори път. Вторият път ми казаха, че не трябва”, пише в bg-mamma напусналата през ноември tanini.

Възникнаха и въпроси дали различни видове обезщетения – като това за безработица или изплащането на отпуски при напускане на работа, влизат в декларациите. Счетоводители обясниха, че обезщетенията за безработица не се декларират, но платени като обезщетения заплати при напускане на работа и изплатени неползвани отпуски влизат в декларациите. “Тези суми се отразяват в служебните бележки, които работодателите така или иначе дават”, успокоиха счетоводители. Онзи ден от НАП обясниха, че неуспелите да се снабдят със служебни бележки до 2 май могат да не ги прилагат, ако попълнят числата.

Участниците във форумите недоумяват и за другото нововъведение в закона – да подават задължително декларация, ако работят на два трудови договора, и ако са сменили работата си и вторият работодател не е преизчислил годишния данък. Гражданите масово не разбират защо при регистрирани в НАП трудови договори трябва да се подава и данъчна декларация и защо се налага преизчисление при плосък данък и събиране на бележки от стари работодатели, някои от които фалирали.

“Варна утре”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *