Неизплатени заплати и грубо погазване на трудовото законодателство в охранителна фирма

С нас се свързаха бивши служители на варненската охранителна фирма Терек. Те ни сигнализираха за систематично погазване на трудовото законодателство и кражба на заплати от страна на шефовете на фирмата. Публикуваме техния сигнал без редакция:

“Терек ЕООД .Никога не припарвайте до тая фирма дори да умирате от глад .Аз направих грешката да почна и това беше най лошото решение в моя живот.Ще ви бавят заплатата с 4-5 месеца само ще ви баламосват и лъжат, че ще си получите парите.Ще карате изванредни смени без да ви се плащат, ще вършите работа, която изобщо не ви влиза в задълженията. Като чуете Терек ЕООД бягайте надалече. Накрая ви прекратяват договора едностранно без заповед и без да ви предупредят. Ако си мислите ,че инспекцията по труда ще ви помогне дълбоко се лъжете но това е друга тема . Според сключеният Трудов Договор заплатата трябва да се изплати до края на следващият месец. Това не само не се спазва – нещо повече, протака се с обещания от типа ‘елате утре’. И така, всеки път, когато си позволиш да поискаш да си получиш заработените пари. Накрая не издържаш,подаваш предизвестие за напускане,но и това не ги трогва. Ти излизаш виновен и ти заявяват, че няма да получиш нищо.Странна логика! Като че ли ти си им длъжник,а не те! И така, на принципа “незаменими хора няма”, текучеството се поощрява, само и само да не се плаща! Това е основната политика на фирмата, да не плащат заплати! И както се оказва, няма институции, няма явно и закони, които да ги принудят да са коректни със служителите си и да спазват закона.Което е жалкото, колкото и да се възмущаваме.”


След като работниците на фирмата се свързаха с нас, ние многократно опитахме да потърсим съдействие от Инспекция по Труда във Варна, както и от Главна Инспекция по Труда в София. И от двете места отказаха да изпълнят задълженията си и да се намесят и да проверят въпросния работодател, като ни препоръчаха “да се съдим”. Безхаберието на Инспекция по Труда стигна дотам, че те дори не можаха да ни отговорят как един от работниците във фирмата е бил уволнен без негово знание. Всичко това след като месеци наред чакахме Инспекцията да отговори на нашите сигнали. Всички сме наясно с проблемите в българските институции, корупцията, чакането, неефективността. Но този случай ни разкрива една изключително тревожна картина. Българските институции са в пълен колапс, като не могат да изпълняват своите основни функции и да подсигурят някаква дори базова законност. Оказва се, че един работодател може да не изплаща заплати на своите работници месеци наред, може да отказва да попълни техните трудови книжки, лишавайки ги от полагащите им се по закон обезщетения, и в крайна сметка да ги уволни напълно напълно произволно, без да зачита нито трудовото законодателство, без който и да било друг закон и нито една българска институция не може да направи нищо по въпроса. Това подлага под въпрос изобщо съществуването на някакъв правен ред в страната, поне що се касае до работещите.

Въпреки тази наглед безнадеждна ситуация, ние ще продължим да се борим да принудим институциите да си свършат работата и ощетените работници да получат справедливост!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *