Нова вълна от протести заради неизплатените заплати в Пикадили.

Трета поредна седмица, работници от обектите на Пикадили (сега собственост на офшорката Селект Трейд) в София и Варна излязоха на протест с искане за изплащане на дължимите им заплати и обезщетения.

Протестът в София започна в 8:30 пред офиса на Селект трейд, където се събраха десетки бивши работници от Пикадили и синдикалисти от АРС. За пореден път никой от ръководството не пожела да излезе и да даде обяснение на гневните работници, които от своя страна, заедно със синдикалистите облепиха с лепенки офисите на крадливата компания и се отправиха към социалното министерство.
От министерството също никой не пожела да слезе при работниците (явно съдбата на 700 души и техните семейства не е социален проблем), но поканиха работниците на среща за “консултация с адвокат” в 14:00. Всъщност на срещата в 14:00 се оказа, че от министерството са изпратили не адвокат а служител на инспекцията по труда, който, макар и уж доброжелателен се оказа напълно безполезен. 
Във Варна, протестиращите се събраха в 9:00 пред най-големия обект на компанията – Пикадили Център с плакати и транспаранти с искане за незабавно изплащане на дължимите суми, които ръководството открадна от работниците. Напомняме, че това е вече трети протест на работниците, които миналата седмица пренесоха протеста си пред община Варна, офисите на Инвестбанк (банката, където са запорирани заплатите им) и областна управа. Въпреки обещанията, все още никоя институция не се е задействала за да помогне на ограбените работници, а банката вече е в готовност да започне разпродажбата на стоките и имуществото на компанията за да задоволи частния си интерес, в който изработеното от работещите изобщо не фигурира.
В същото време, работниците на Селект Трейд дори не знаят кой е техния шеф. Докато собственик на люксембургската офшорка се води бизнесмена пребиваващ във Франция Николай Лазаров, то запознати с дейността на компанията твърдят, че зад схемата стоят известните бивши собственици на Пикадили ЕАД – братя Попови. Нито Лазаров, нито Попови са се появявали в обектите на компанията, а оперециите се движат чрез подставени лица и мениджъри.
Безобразията в Пикадили са само един епизод от масовата кражба на заплати в България. Липсата на каквито и да било регулации за бизнеса, данъчните облекчения и отсъствието на синдикати в частния сектор създават благоприятни условия за “смелите” родни и чуждестранни предприемачи да рискуват и да трупат огромни печалби като в същото време прехвърлят риска и загубите на гърба на работниците. Неработещия фонд за гарантирани вземания на работниците и орязания бюджет на инспекцията по труда само допълват тази картинка. Наложителни са спешни законодателни промени и преосмисляне на цялата социална политика на държавата.
Вместо това, българските политически играчи, които току що приключиха задочното съревнование помежду си, се надпреварват в дисциплината – “Кой ще предложи по-добри условия за бизнеса”, като че ли най-ниския корпоративен данък в Европа, най-големите облекчения и липсата на какъвто и да било контрол не са достатъчни. Но солидарността между крадците в бизнеса и тези в политиката не ни учудва. Затова вярваме, че единственото трайно решение на проблемите на работещите не се корени в политическата воля на партиите, а в нашата инициатива като работници да се организираме в собствени синдикати и да отстояваме правата си. Никой няма да свърши това вместо нас!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *