Нов проект за нов “Закон за насърчаване на инвестициите” предвижда да се опрощава част от осигуровките и от корпоративния данък, дължими от големите инвеститори, ако те ги вложат в бизнеса си.

Нов проект за следващия “Закон за източване на парите на данъкоплатците, за да се облажат големите корпорации и ние!” предвижда нов “Закон за насърчаване на инвестициите”, според който ще следва да се опрощава част от осигуровките и от корпоративния данък, дължими от големите инвеститори, ако те ги вложат в бизнеса си. Какво означава това , означава, че ще им се дават пари, за да правят пари и то пак на наш гръб! Проектът предстои да бъде подложен на ”обществено обсъждане”(каквото и да означава това) в началото на следващата година. Предвижда се също така и отстъпване право на строеж или предоставяне на безплатна земя. А на някой от вас да е била предоставена безплатно земя и право на строеж?

Икономисти коментират, че подобни мерки могат да доведат до санкции от страна на Брюксел, защото ще бъдат възприети като неправомерна държавна помощ. А кой ще плаща тези санкции , естествено данъкоплатците, т.е. по-голямата част от народа! Според председателя на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов, цитиран от вестник “Сега”, държавата може да връща дял от осигуровките за определен период, който предстои да бъде уточнен. По думите му няма опасност това да се оцени като държавна помощ, защото много страни в ЕС подпомагали бизнеса по сходен начин. (т.е., крадат от гражданите си, за да дават на „големите фирми”!)
За да се избегне пък обвинението в дискриминация на малките фирми, държавата обмисляла стимули и за тях. Все още обаче няма яснота какви ще бъдат те. “Идеята ни е да отсеем фирмите, за да избегнем тук да дойде чуждестранна фирма с трима работници, която да поиска всички възможни облекчения, както една голяма компания, която годишно влага милиони в България”, обяснява шефът на агенцията за инвестиции.

А какви „стимули” ще измислите за младите хора, за да останат поне да учат в родината си?

Идеята да се подпомагат големите инвеститори няма да проработи, защото “за да може едни фирми да получат даден стимул, той трябва да бъде взет от други”, коментира пред вестника Лъчезар Богданов от “Индъстри уоч”. “Да, след прилагането на мярката държавата ще отчете, че са дошли 10 нови крупни компании, но дали някой ще направи сметка за всички онези, които ще си заминат?”(или ,които ще бъдат ограбени и ще се вземе от техния труд, за да се даде на „големите”?)

Истинското облекчение ще е да се премахнат безумните лицензи и такси, които изискват да заложиш дома си и главата си, за да започнеш собствено „предприятие” , с което да изхранваш себе си, семейството си!
И не е ли по-добре, вместо да се „връщат” на „големите фирми” парите да отиват за подобряване на образованието, здравеопазването и повишаване на пенсиите и минималната работна заплата, т.е. повишаване на стандарта ни на живот?

(По материал от вестник “Сега”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *