Отворено писмо от един български работник


Публикуваме пълния текст на отвореното писмо, написано от работничката от Пикадили и член на Автономен Работнически Синдикат- Мергюл Хасан. Припомняме на нашите читатели, че след месеците на борба, работниците от Пикадили все още не са получили дължимите си заплати, а собствениците на фирмата продължават да бъдат неоткриваеми за властите. 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

ОТ отчаян, обезверен български работник

 

ДО българските управляващи, лидера на Европейските социалисти, лидерите на двете най-големи български партии, социалния министър на Република България и до председателите на две други български партии, поставили като част от своите приоритети защитата на хората на наемния труд

Здравейте! Как сте? Що за въпрос, нали? А знаете ли как сме ние? Как живеем и как се изхранваме? Пише ви гражданка на Република България. Казвам се Мергюл Реджеб Хасан. Гражданка, която е работила с честен труд и пот на челото. Гражданка, която си е плащала данъците и осигуровките.

Малко повече от 12 г. работих във веригата супермаркети Пикадили. Всички тези години бях лоялна и работих усърдно за фирмата до последната минута. В замяна, собствениците на компанията не ми платиха последните две заплати – на мен, както и на всички работещи и напуснали повече от 700 души.

Сигурно сте разбрали от медиите за нас. Протестирахме, жалвахме се и се обръщахме към всички с надежда за помощ, но уви. Уж всички работят по въпроса, но ние заплатите, които сме изработили, все още не сме видели, а сметките не чакат!

Кажете ми Вие, нормално ли е в ХХI век, в страна членка на ЕС да се случва това? Нашият труд не е безплатен!

Нещо повече. В момента десетки работници не могат да получат дори обезщетенията си за болничен. Най-тежко е положението на бременните работнички, които в този напрегнат момент от живота си са поставени в отчайващо положение. Те са разкарвани от НАП до НОИ и обратно, и никой не поема ангажимент за изплащане на полагащите им се майчински. Те не са виновни за грешките на работодателя си, който освен че открадна заплатите им, сега ги поставя в това унизително положение, отказвайки да обработи нужните документи.

Тук вина има и престъпното безхаберие на институциите, които отказват да поемат какъвто и да било ангажимент да помогнат на тези жени и не им дават никаква информация. Защо бременните жени трябва да плащат за чуждите грешки и престъпления?

Надявам се поне Вие да ни помогнете, за да има смисъл да останем тук в България, която е наша родина!

Надяваме се Вие, като хора разполагащи с голямо влияние и всички лостове на властта, да направите това, което ние, като обикновенни работници, не можем. Ние не можем да открием хората, които откраднаха заплатите ни.

Не смятате ли, че хората ограбили заплатите и животите на стотици хора би трябвало да бъдат в следствения арест и да дават обяснения, а не напълно необезпокоявани от медии и държавни органи в момента да планират летните си почивки? Става дума за публични лица, управляващи една от най-големите вериги за търговия на дребно в страната – собствениците на Селект Трейд и Пикадили ЕАД. Ние знаем, че Вие можете да помогнете тези хора да бъдат открити и да поемат своята отговорност. По този начин ще помогнете на хиляди български граждани, които представлявате. Убедени сме, че е напълно във Вашите възможности и компетенция да ни съдействате в издирването на тези хора. Защото тук не става въпрос за лични взаимоотношения. Говорим за съдбата на стотици хора и техните семейства поставени в бедствено положение. Това е обществен проблем и ние вярваме, че при желание от Ваша страна, можете без особени усилия да помогнете за неговото разрешение.

Тук сме, трудим се, отглеждаме и образоваме децата си. Направете минимално усилие, за да останем! Спрете наглата кражба на труд!

 

Писмото е изпратено до: г-н Бойко Борисов министър-председател, г-жа Корнелия Нинова председател на БСП, г-н Бисер Петков социален министър, г-н Сергей Станишев председател на ПЕС, г-н Румен Радев президент на Република България, г-н Георги Първанов, г-жа Татяна Дончева председател на Движение 21, парламентарните групи в НС, временната комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *