Пациентски организации се готвят за протести против постановление на Министерски съвет

Пациентски организации се обявиха твърдо против правителственото постановление, което въвежда таван на лечението на дете до 180 хиляди лева, а по отношение на трансплантациите – 3 пъти стойността за правена у нас такава операция. Те заявиха, че ще сезират Конституционния съд и ще започнат да готвят протести.

Те бяха силно възмутени от вулгарното и нагло изказване на премиера Борисов, който бил избрал да направи операция на коляното си в България за 600 лева, вместо в Щутгарт за 6 хиляди.

Според организациите това правителствено постановление удря най-тежко спешните случаи. Десислава Хазурова от инициативата „Спаси, дари на” припомни, че от началото на годината фондът за лечение на деца е подпомогнал 6 деца с парични суми на 180 хиляди лева. Става въпрос за подрастващи с тежки рецидиви на левкемия, мозъчни тумори, сарком на Юинг, двустранен нефробластом, синдром на редуцирано тънко черво и др. Според нея тези диагнози изискват незабавно лечение, в противен случай изходът е фатален, и затова децата нямат време да чакат кампании за даряване на средства, които продължават, някой път повече от 2 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *