Позиция на АРК, заедно с протестиращите транспортни работници и готвачи

*този текст бе разпространен под формата на листовка по време на работническите протести във Варна

Правителството обяви втори локдаун в страната, който стартира на 27-ми. Това се случва на фона на пълен колапс на здравната ни система, най-вече заради липса на медицински сестри и санитари. Наред с това цари пълна несигурност у мнозинството работещи хора, относно доходите им в краткосрочен и средносрочен план.

Пандемията оголи отдавна съществуващата реалност в болниците. Дори и приотносителното наличие на легла и оборудване, липсата на медицински работници, прави целия този ресурс безполезен.Същото е положението и в другите сектори.Като работници ние сме тези, които създаваме стойност и блага, затова няма да просим помощ от един режим, доказал своята неприязън към нас – мнозинството създаващи благата в тази държава. Ако затварянето на заведения, магазини и всички други места, осигуряващи живота и прехраната на работниците и техните семейства е необходимост да се спасят човешки животи, също толкова належяща необходимост е и обезпечаването на хилядите, които ще загубят препитанието си и ще останат на милостта на безскрупулните банки, колектори и ЕРП-та. Къде са парите за нашия труд?

Настояваме за гарантиране на доходите на всички работници – тези в неплатен отпуск и съкратени, тези трудещи се в туристическия сектор и тези в областта на производството. Протестите на работниците в най-засегнатите сектори вече започнаха.Не трябва да се допуска разделението на работещите, тактика която режима владее и упражнява добре, при всяка възможност. Затова АРК Варна – заедно със Синдиката на Българските Медицински Специалисти във Варна- сме в солидарност с протестиращите работници в града.

Градски транспорт

Насред зима, в навечерието на празниците и в разгара на извънредното положение в страната, над 200 кондуктори от Градски транспорт – Варна остават на улицата, без работа. От АРК смятаме, че тези действия на управата на Градски Транспорт – Варна са недопустими.

Кондукторите издигат следните конкретни искания:

  • Отлагане на съкращенията в предприятието до края на извънредното положение и общата пандемична ситуация;
  • Ръководството да се ангажира с точен брой работници, които ще бъдат назначени в ТАСРУД;
  • Ръководството да се ангажира с безплатна преквалификация и осигуряване на заетост за останалите работници извън нужните за ТАСРУД бройки или парично обезщетение в размер на 3 /три/ брутни заплати.

Протестът на готвачите

Готвачи и работници от заведенията и Автономна Работническа Конфедерация излизаме на протест с искания за спешни мерки в подкрепа на работещите в бранша. Призоваваме работещите във варненските заведения да се включат в протестните действия. Исканията ни са насочени към осигуряването на доходи и сигурност за работниците по време на извънредното положение.

Настояваме за:

– Осигуряването на една минимална заплата на член от домакинство до края на извънредното положение за всеки засегнат работник, независимо дали е в неплатен отпуск или съкратен.

– Банкови гаранции за отложено плащане на финансовите институции, бързи кредити и битови сметки, бързи ипотечни и потребителски кредити.

– Забрана на наемодатели за принудително прекратяване на договор и неморално отношение по време на извънредното положение.

– Задължаване на всеки един работодател да изплати изцяло дължимата заплата на работника си. В противен случай да я заплати в двоен размер плюс солидна глоба за да се предотвратят злоупотреби с работниците.

Работници от всичките сектори, не забравяйте, че доходите, които поискате днес – независимо работите ли или не, на първа линия ли сте или не – винаги са били ваши! Днес, по време на пандемия не сте „нужни“ , но бъдете сигурни, че шефовете ще ви търсят, когато техните джобове се опразнят!