Позиция на АРС относно пакет “Мобилност” за международните шофьори

 
На 04.06.2018 г. се стигна до обрат в Брюксел – част от текстовете в новия регламент предвиден в пакет “Мобилност”, срещу който българските превозвачи протестираха, отпаднаха по време на обсъжданията в комисията по транспорт. Те предвиждаха серия от мерки за подобряване на условията на труд на работниците в сектора, сред които най-важните бяха три:
1. Гарантиране на правото на шофьорите, да се връщат при семействата си в България веднъж на три седмици.
2. Прекратяване на практиката, шефовете на транспортните компании да принуждават шофьорите да спят в кабинките на камионите, за да спестят разходи за настаняване, както и с цел да им пазят стоката, като по този начин шефовете спестяват и от застраховка.
3. Гарантиране на заплащането на командировачни според правилата на страната, в която шофьорите извършват дейност. При извършване на дейност в дадена страна за повече от 72 часа (т.е когато не се касае просто за преминаване през нея), шофьорите да получават командировачни според правилата в съответната страна.
 
До отпадането на голяма част от придобивките за работниците се стигна след серия от циркови протести организирани от собствениците на компании, агресивен лобизъм, медийна кампания с фалшиви новини и пълна мобилизация на управляващи и опозиция в защита на интереса на транспортните босове.
 
На всички е ясно, че предложения нов регламент не беше резултат от някаква общоевропейска солидарност с правата на българските работници, а от тънките сметки на правителството на Макрон и компания, които защитават интересите и „конкурентноспособността“ на западноевропейските превозвачи. Същото се отнася и до медийната истерия всявана от собствениците на транспортни фирми в България, които чрез страх и спекулации относно загуба на работни места, опитват да мобилизират работниците и обществеността в защита на техните частни интереси.
 
Новият общо европейски регламент, макар и произлязъл от сблъсъка между интересите на частниците, е изцяло в полза на българските работници, на които не би трябвало да им пука за печалбите на френските или българските капиталисти, а за собствените им интереси! Така че победата за шефовете, извоювана в Брюксел преди няколко дни, когато те успяха да премахнат част от социалните клаузи в новия регламент, представлява загуба за работещите в сектора – както за българските работници, които, ако не бъдат върнати социалните клаузи в пакета „Мобилност“, ще продължат да работят при най-лошите условия на труд в ЕС, така и за техните колеги от другите страни, които ще усетят натиск върху собствените си права, заради социалния дъмпинг налаган от българските транспортни компании.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *