Протести и стачки в Градски Транспорт – Варна

Вече 3-та седмица продължава социалното напрежение в Градски Транспорт – Варна. То започна на 23 Ноември, когато управата на общинското дружество обяви, че започва масови съкращения, включително на над 270 кондуктори, които планира да извърши в края на Декември.

Тези съкращения са очаквани още от 2013, когато трябваше да бъде въведена електронната система за продажба на билети, финансирана от европейската програма за Интегриран Градски Транспорт. Но поради корупция и неуредици, тя така и не заработи. Изведнъж, близо седем години след началото на проекта, без каквото и да било предупреждение, стотици работници в Градски Транспорт получиха своите предизвестия. Те остават без работа по средата на зимата и то в условията на извънредно положение в страната. Стана ясно и че всичките пет действащи синдиката в дружеството тайно са подписали споразумение с управата, с което дават съгласието си с масовото съкращение без никакви допълнителни ползи за работниците.

Гневът им избухна в същия ден, когато получиха заповедта за съкращенията. На 23 Ноември, рано сутринта, кондукторите от първата смяна отказаха да се качат на автобусите и организираха протест в автобусното депо. Ден по-късно представители на протестиращите работници се срещнаха с представители на Автономна Работническа Конфедерация (АРК) и в резултат от срещата, нашият синдикат се включи в подкрепа борбата на транспортните работници. Заедно организирахме нови три протеста през следващите дни – в автобусното депо, пред сградата на Община Варна и на Червения Площад, в които се включиха десетки транспортни работници и подкрепящи ги от други сектори. По време на протестните действия изразихме несъгласието си с масовите съкращения посред зима и настояхме за тяхната незабавна отмяна.

Освен протестните действия, събранието на протестиращите работници реши да премине и към директни индустриални действия под формата на прекратяване работния процес за 1 час на смяна и в час пик – сутрин и следобед. Наред с това входирахме нашите искания в Общински Съвет и в управата на Градски Транспорт с настояване за спешна среща с ръководството, на която да потърсим решение на трудовия спор. Срещнахме се и с председателя на Транспортната Комисия към Община Варна, на която среща отново поставихме исканията и настояхме за диалог с ръководството. Въпреки всичките ни действия, директорът на Градски Транспорт – Варна, Злати Златев продължава да отказва да чуе исканията на протестиращите работници, избягвайки и среща с техните представители. Липсата на желание за комуникация и решаване на проблема ни принуди да предприемем още по-решителни действия. Изготвихме писма и жалби до редица български институции, както и до европейските такива, отговорни за мониторинга и изпълнението на програмите част от схемата Интегриран Градски Транспорт и лично до Елиза Ферейра, отговаряща за кохезионните фондове за България.

Вместо опит за диалог, отговорът на управата на Градски Транспорт, в лицето на директора Злати Златев, е силов. Директорът издаде серия от заповеди в предприятието грубо погазващи трудовото законодателство и трудовите права на работниците. На 7 Декември например, в “заповед” Златев самоволно ограничи правото по КТ на работниците да спират работа за час с цел намиране на нова работа. Въпреки че незаконните му действия нямаха практически ефект върху индустриалните действия на работниците, които просто ги игнорираха, те символизират произвола, чрез който се управлява едно от големите и силно корумпирано градско предприятие.

Отговорът ни на престъпните деяния на управата е през идната седмица да дадем начало на ефективни стачни действия, чрез които да принудим ръководството да седне на масата за преговори. Те ще продължат до постигане на желания резултат.