Протести на АРС за спасяване на БДЖ, 24.01. – 31.01. (снимки и видео)

10393733_10153139600524225_2020458570592925708_n

След успеха с отмяната на министерската заповед за спирането на 138  влака, Автономен работнически синдикат – Варна, София и Бургас , заедно със активисти от Пазарджик, излязоха в последния ден на януари на координиран национален протест В ПОДКРЕПА на работниците от БДЖ, ПРОТИВ плановете за приватизация, концесии и ремунисипализация (общинско финансиране) на държавните железници.

Три съботи подред, 17-ти, 24-ти и 31-ви януари, секцията на АРС във Варна излезе на протести на варненската гара, заявявайки исканията и позициите си, като след протестите бяха организирани дискусионни общи събрания с участието на граждани и работници. На 31-ви януари, софийската секция на синдиката също излезе на протест на Централна Гара в София, активистка на АРС в Бургас раздаде листовки на гарата на граждани и любопитни репортери, призива на АРС беше подкрепен и от активисти на “Бъди Промяната – Пазарджик”.

Варна

10374858_833381563374589_5267906484828357374_n

София

IMG_3144

Бургас

protest-BDJ-2

Исканията на Автономния работнически синдикат бяха ясни:

“- Мораториум (забрана) за всякакъв вид концесии и приватизации на БДЖ
– Обединение на звената в БДЖ, с цел намаление на административните разходи
– Всяка промяна в целостта и собствеността на, което и да е държавно предприятие да се подлага на референдум
– Ревизия на дейността на ръководството и администрацията на БДЖ от независими експерти с участието на граждански и работнически организации

Към работниците и пътниците се обръщаме с призив за обединение с цел:

– Предотвратяване на приватизацията на БДЖ
– Реално участие на работниците и пътниците в обсъжданията относно бъдещето на БДЖ
– Изработване на стратегия за преструктуриране на управлението на БДЖ с цел включването на работниците и пътниците във вземането на решения.
– Взаимопомощ

Борбата срещу планираното погубване на народната железница продължава! Подкрепете ни!”

10428718_832018070177605_5207425702248695246_n

Активистите от Пазарджик разпространиха следната листовка:

“Бъди Промяната – Пазарджик ви призовава да се включите в борбата за спасяването на БДЖ.

Какво се случва? Държавата орязва бюджета за БДЖ с 40 милиона лева Спират се влакове Нарушават се ключови транспортни връзки Работници остават без транспорт до работното си място Ученици, студенти и пенсионери губят правото си на евтин транспорт Хиляди служители излизат на улицата да протестират След протестите държавата се прави, че работи за спасяването на железниците Имало кражби и трябвало да се спрат

Отдавна е ясно, че от БДЖ се краде в големи мащаби. Въпросът е, че кражби в такъв размер не биха могли да продължават с години, ако върху тях не е опънат чадър на най-високо равнище. Въпросът „кой” в контекста на БДЖ получава няколко отговора, вероятно едновременно верни:синдикати, партийни черни каси, потенциални приватизатори, генерално безхаберие. Важно е не само да настояваме да се спрат кражбите, но и да погледнем към бъдещето. Да предотвратим на всяка цена приватизацията на БДЖ и да помислим за стопанисването на народната железница и условията на работа в нея. Функцията на БДЖ е социална, но тя изобщо не е такава от много време. Други интереси обслужват това дружество, да ги наречем най-общо политически. Всяко държавно предприятие е така. Факт е, че европейските държави сериозно подпомагат железниците си, като според изследване на Европейската комисия общата сума на субсидиите по Закона за предоставяне на обществени услуги в ЕС възлиза на 18 млрд. евро годишно. Все пак България заема първо място в ЕС по дял в цената на билета, плащан от бюджета – почти 80% (във Франция и Германия порядъкът е около 60%). Само че другите европейски страни организират дейността на публичните железници така, че те предлагат по-качествена услуга и поне на книга излизат на печалба. В момента всички ние отстояваме правата на пенсионери, ученици, социално-слаби,инвалиди и работници – на всички нас! Без нашето присъствие тук днес,държавата, заедно с управата на БДЖ и кой знае коя чужда корпорация безпроблемно ще присвоят народните железници. Железници строени, поддържани и помогнали на поколения българи да се придвижват из родината си.

Ако ви е мило за правата ви, включете се в борбата да спасим БДЖ! БДЖ е на народа, не на Октопода!

Бъди промяната – Пазарджик”

Ние, членовете на секции и симпатизантите на Автономен работнически синдикат, не си правим никакви илюзии, че битката е спечелена. Напротив, след като бяха принудени да отстъпят за спирането на влаковете, Министерство на транспорта и управата на БДЖ веднага контраатакуваха, заявявайки намерение да приватизират БДЖ – Товарни превози и да дадат на концесия на частници някои от най-натоварените линии, например Перник-София.

grafit2

Битката за спасяване на БДЖ ще е дълга и трудна. Това, което можем твърдо и безкомпромисно да заявим е следното:

– ние сме против спирането на влакове

– ние сме против съкращаването на работници

– ние сме против приватизацията

и ще отстояваме тези си позиции така, както е и мотото на нашата организация: Без компромиси!

АРС

IMG_3157

Клипове от протестите на АРС-Варна на 24-ти и 31-ви януари 2015г.

 

Клипове от протеста на АРС-София на Централна Гара

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *