Протести срещу работодателския произвол бяха проведени в два града на страната

На 24.10.2017, работници и синдикалисти от АРС проведоха протестни действия в София и Варна срещу кражбата на заплати. Въпреки лошото време, към протестите се присъединиха не само работници от ощетените фирми, но и солидарни с борбите на работниците граждани.

В София, протестът започна пред сградата на Министерски Съвет, където бе прочетено изявление срещу работодателския произвол, в което бяха засегнати и теми относно социалната политика на държавата. След това последва шествие до сградата на Българската Стопанска Камара, една от работодателските организации, които яростно защитаваха крадците и хвърляха кал по работещите хора през последните месеци.

Във Варна, поради поройния дъжд мястото на протеста бе изместено в последния момент и той започна в страни от Община Варна – под козирката на градската библиотека. Въпреки промяната в мястото и бурята, която се разрази в града, към протеста се присъединиха около 60 души. Изказвания направиха синдикалисти от АРС, както и работници от Пикадили. Бяха изчетени исканията на протеста, които остават непроменени:

1. Незабавно изплащане на всички дължими заплати, обезщетения и отпуски на всички ограбени работници;
2. Криминализиране на неплащането на заплати. Търсене на наказателна отговорност от собствениците на фирмите като физически лица;
3. Законодателни промени забраняващи на такива фирми длъжници да бъдат прехвърляни на трети лица и забраняващи на собствениците им да откриват нови фирми, докато не погасят задълженията на фирмите си длъжници;
4. Работниците да могат да инициират процедура по несъстоятелност;
5. Промяна на реда на кредиторите при несъстоятелност на компания, така че вземанията на работниците да бъдат с приоритет;
6. Увеличаване на срока за подаванена документи във Фонда за гарантиране на вземанията при фалит на компания на 1 година.

По време на изказванията, работниците дадоха ясно да се разбере, че ще продължат с протестите докато представителите на властта не приемат техните искания. След това, когато дъжда намаля, бе проведено и кратко шествие по централния булевард на града.

Тази мобилизация бе част от навлизащата вече в 8-мия си месец кампания на синдиката срещу работодателския произвол, която започна още през Март. Повод за кампанията стана масовата кражба на заплати от страна на бизнеса, при която само за последните месеци, няколко хиляди работници бяха ограбени от своите шефове. От тогава, до днес, ние организирахме серия от срещу между работници от различни сектори, синдикалисти и социални активисти, както и 12 протеста в различни градове в страната, в които се включиха стотици хора. Кампанията ще продължи, докато всички искания на работниците не бъдат изпълнени, а заплатите – изплатени до стотинка! На работодателския произвол трябва и ще бъде сложен край!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *