Работниците от Пикадили: “Платете ни парите!”

В София и Варна бивши и настоящи служители на веригата супермаркети “Пикадили” протестираха с искане да им бъдат изплатени възнагражденията за три месеца назад.

Протестът, организиран от инициативен комитет на работниците и представители на Автономния работнически синдикат, започна в 8:30 пред офиса на веригата в София.

Пред сградата на бул. Ген. Тотлебен се събраха над 150 служители, повечето от които не са получавали заплати от ноември миналата година.

Представител на инициативния комитет прочете декларация с искания към фирмата работодател “Селект Трейд ЕООД”:

  • Незабавно изплащане на дължимите заплати по трудов договор на работещите, на самосъкратилите се по чл. 327, ал. 1, т. 2 и на доброволно напусналите.
  • Изплащане на обезщетенията и отпуските на всички служители.
  • Внасяне на сумите за осигурителен стаж и доход при пенсиониране.
  • Внасяне на здравни осигуровки и второ пенсионно осигуряване.
  • Внасяне на всички задължения по запорите към съдия изпълнител.

Протестиращи заявиха, че в офисите се крият мениджъри и ги призоваха да излязат. Охраната не допусна работниците вътре.

Близо два часа след началото, протестиращите се отправиха на мирно шествие към Омбудсмана на Република България. По пътя скандираха: “Мафия!”, “Дайте ни парите!”, “Искаме заплати”, и др.

Мая Манолова излезе и разговаря с протестиращите. Обеща да сезира НАП, съда и други институции, и се ангажира да посредничи в преговори между работниците и ръководството на “Селект Трейд”.

Омбудсманът прие декларация с исканията на служителите.

Работниците имаха намерение да се върнат пред офиса на фирмата, където започна протестът, но представителят на полицията не им позволи. Протестът приключи пред приемната на Омбудсмана.

Излъганите служители на “Селект Трейд” нямат намерение да се отказват и заявиха ясно за всички, че ако не си получат дължимите пари и не им бъдат внесени осигуровките и вноските по фондовете, ще обявят гражданско неподчинение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *