Репортаж от 16-тия конгрес на МРА в Португалия

10904706_10204428770737185_842375371_n

Участие на делегати от Автономен Работнически Синдикат на конгреса на Международната Работническа Асоциация в Порто, Португалия.

На 6ти и 7ми декември 2014г, в Порто бе проведен извънреден конгрес на МРА (Международната Работническа Асоциация, International Workers’ Association – IWA, Asociaci?n Internacional de los Trabajadores -AIT ) в който взеха участие и двама представители на АРС – един от варненската и един от софийската секция на синдиката.

Основната цел на събитието бе решаване на някои вътрешни проблеми в МРА, за това и конгреса беше извънреден. Присъстваха делегати от следните секции и приятелски организации на МРА: AIT – SP Португалия, ASI Сърбия, ASF Австралия, CNT-AIT Испания. CNTF-AIT Франция, COB Бразилия, FAU Германия, FORA Аржентина, KRAS Русия, NSF Норвегия,PA Словакия, SF Англия, ZSP Полша, АРС България, USI Италия, ОLS Швеция.

10904262_10204428770697184_972927591_n

След дълги и разгорещени обсъждания, основните проблеми заради които беше свикан извънредния конгрес, бяха решени чрез суспендирането на една секция и официалното припознаване на друга. Освен тези вътрешни проблеми, на конгреса беше решено стартирането на много нови инициативи като напремер, създаването на медийна група, реализацията на проект за историята на МРА, както и подготовката за голямо отбелязване на сто-годишнината от създаването на Асоциацията през 2022г.

На конгреса, също така бяха приети и нови членове – синдиката OLS от Швеция на които бе даден статута – приятел на МРА. Шведите разказаха за техните борби и наблегнаха на убеждението си, че анархо-синдикалистите не трябва да се ограничават единствено в синдикална дейност, а трябва да насочват усилия и включат в своя диапазон всички сфери на политическите и социални борби.

10921798_10204428770617182_953213275_n

Част от секциите разказаха са своите борби и победи през изминалата година. Особено интересно бе да чуем за победите на ZSP – полския анархо-синдикат, който след 3 месеца на стачна и протестна борба в болницата Белхатов (Belchatow Hospital ), успя да запази работните места на над 100 работника, които бяха върнати на работа с нормален трудов договор и пълни осигуровки. Тъй като тук нямаме място да изброим всички борби, стачки и победи на секциите на МРА през 2014г, можете да ги разгледате ето тук – http://www.iwa-ait.org/content/struggles-and-victories-iwa-2014.

Тенденцията, която се наблюдава в световен мащаб е повишаване на активността на анархо-синдикалистите, повече борби във всяка страна и привличане на повече членове към синдикатите. Тази оптимистична картина, както и опита, който споделиха другарите от различни страни в техните борби, ни дава увереността, че въпреки малкия за момента, мащаб на дейността на анархо-синдикализма в България, чрез директни действия и непоколебимост в защитата на работниците и борбата срещу капитализма, нашата организация бързо ще стане фактор в политическия и икономическия живот на страната, с който работодателите и държавата, ще бъдат длъжни да се съобразяват.

АРС

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *