Казионните “профсъюзи” и държавата заедно срещу работниците в полза на “бизнеса”.

Пред репортери на телевзия БТВ председателят на синдикатът “Подкрепа” д-р Константин Тренчев най-нагло обяви, че глобите, които, както по-рано обяви “социалният” министър Тотю Младенов, ще плащат работниците без трудов договор трябва да отиват за покриването на осигуровки, тоест да потъват в “бездънния джоб” на държавния бюджет и след като държавата не успява или по-скоро няма намерение да санкционира работодателите, решава да удари по и без това вече скъсания джоб на работника, изправен пред избора между безработицата и работата без договор – избор, пред който го поставят престъпниците, наречени “работодатели”. Това предложение щяло да бъде внесено на следващата среща с управляващите. Пред медията Тренчев каза: “Когато човек работи без трудов договор, на него не му вървят никакви осигуровки. Така около 2 милиона българи не плащат здравни осигуровки, но ако закъсат, ходят и търсят лекарска помощ. Този разход се поема от тези, които плащат осигуровки.  Това твърдение на К. Тренчев най-малкото не отговаря на истината, защото гражданите с прекъснати осигурителни права заплащат изцяло лечението си без здравната каса да поема мизерната си част от разходите. Какви са мотивите за подобни “твърдения” на човек, който би трябвало да защитава интересите на работниците, не се наемаме да гадаем. Трагедията е пълна при пенсиите, когато на човек не му достига стаж. Санкцията, която търпи работодателят за такова нарушение, отива в Главната инспекция по труда.” Работата без трудов договор е нарушение по взаимно съгласие – завърши шефът на “Подкрепа”.

Така за пореден път босовете на т.н. “големи синдикати” в България показаха, че не са нищо повече освен част от държавната машина, чиято единствена и основна цел е погазването на правата на трудещите се и трупането на богатства на техен гръб.

2 thoughts on “Казионните “профсъюзи” и държавата заедно срещу работниците в полза на “бизнеса”.

 • August 3, 2011 at 10:33 am
  Permalink

  Тези, които нямат осигуровки и ходят на лекар обикновенно си плащат, и то не само таксата за преглед, доколкото ми е известно от ценорасписа пред кабинетите!

  Reply
 • August 3, 2011 at 8:02 pm
  Permalink

  А д-р Тренчев явно е забравил вече, че е “синдикален деец”.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *