Собственикът на обувна фабрика “Пегасо” М. Виталети уволни работници, без да им плати

Собственикът на обувна фабрика “Пегасо” Маоро Виталети, разположена в бившия месокомбинат в Дупница, съкрати половината работници, без да им плати трудовите възнаграждения за месеците юни, юли и август. “На повечето от нас дължи по две заплати. Специално на мен сумата е 300 лева”  –  съобщи вчера работничката Величка Костадинова.

На мен дължи над 600 лева, каза колегата й Бойко Мавров.

Моята натрупана сума е 500 лева, съобщи уволнената Емилия Беремова.

Сигнализирахме Инспекцията по труда, но не предприеха нищо, въпреки че става въпрос за забавяне повече от три месеца и пълно неизплащане на възнаграждения. Как успяваме да оцелеем, просто и ние не можем да си обясним, коментираха ощетените, които междувременно започнаха работа в обувна фабрика “Престиж” в Дупница, собственост на Борис Андреев.

Работниците казаха още: Не можем да съдим работодателя, защото нямаме пари, но ако намерим адвокат, който би се съгласил да води битка с некоректния Виталети и да изчака държавата да осребри и неговия хонорар, сме готови да подадем сигнали в съда. Не вярваме, че държавата ще ни защити, не вярваме и на съда. Чувстваме се излъгани от всички институции. А би трябвало първи да ни подкрепят от Инспекцията по труда. Оттам могат да му наложат глоба, по-голяма от размера на всичките ни заплати, които отказва да изплати. Ние разбираме, че работодателят ни е финансово затруднен и не бихме желали да бъде натоварван допълнително, но той нас не ни жали. Крайно време е да си свършат работата заспалите чиновници от Инспекцията по труда, за да не се подиграват чужденците с труда ни.

Работничките съобщиха още, че са пострадали и от други работодатели, при това от дупнишки фирми.

Един местен ми дължи 2800 лева заработка и в момента е на подсъдимата скамейка не само заради мен. Съдът обаче нищо конкретно не предприема, за да се осребрят сумите ни. Ще му кажа името, когато внеса новата жалба и проследя хода на делото срещу него, каза Величка Костадинова.

Въздържам се, тъй като нито държавата, нито законът, нито институциите ни защитават, а работодателите са силни и могат да предприемат срещу нас и физическа разправа. Ситуацията е непоносима и правителството трябва да разбере това, казаха жените.

Източник: вестник “Струма”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *