Собствениците на ресторант във Варна откраднаха заплатите на десетки работници

С нас се свързаха работниците от ресторант Ларго, който доскоро приемаше клиенти в хотел Черно Море на центъра на град Варна. Ресторантът затвори врати края на миналата година, при което повече от 20 души от персонала не са получили дължимите си възнаграждения. Някои от тях имат да получават заплати за месеци назад, като сумите варират от 400 до 1500 лв на човек. Малко преди ресторантът да прекрати дейност окончателно, работниците са принудени да подпишат молби за напускане. В същото време, те не само не получават заплатите, които са изработили, но се оказва, че фирмата е прехвърлила собствеността си върху социално-слабо лице за да избяга от изпълнение на задълженията си.

След разговор и с други бивши работници от ресторант Ларго, установихме, че кражбата на заплати и погазването на трудовото законодателство отдавна са били норма в ресторанта. Трудовите възнаграждения на работниците са регулярно забавяни със седмици и месеци, изплащани са на парче, по 20 или по 50 лв, и работниците са поставени в пълна несигурност относно това кога и колко ще получат за труда си. Работодателите укриват осигуровки, като осигуряват по-голямата част от работниците на минимална заплата, а остатъка от заплащането им е давано под масата, когато изобщо е давано. Някои от работниците пък изобщо нямат трудови договори.

Гневните работници са твърдо решени да не оставят нещата така, затова, заедно с тях започваме кампания срещу некоректните работодатели от ресторант Ларго, чрез която ще ги накараме да понесат отговорност за делата си и да изпълнят своите задължения към работниците. Компетентните органи вече са сезирани, а в началото на следващата седмица синдикатът се мобилизира за пряко действие по казуса.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *