Срещу увеличаването на цената на обществения транспорт в София

Автономният работнически синдикат (секция София), категорично се противопоставя, на публично заявеното и разпространено от медиите намерение на Столична Община, да увеличи цената на билета за градски транспорт в София, най-малко с 10%.

Въпросното увеличение е планирано да бъде гласувано от Столичен общински съвет след Нова Година и въведено от пролетта на 2014г.

Причините за увеличението на цената, бяха представени пред журналистите, лично от кмета на София г-жа Фандъкова, която изтъкна доводи като:  „пет години не се е вдигала цената (що за аргумент е това?), имало инфлация (много неща има в България, но в последните години инфлацията е доста ниска), цените на горивата” (интересно с какво гориво се движат тролейбусите, трамваите и мотрисите в метрото?) и пр, несъстоятелни аргументи „подадени” и от общинските „специалисти” на тема транспорт.

Интересно откъде г-жа Фандъкова намери смелост да защитава публично подобно предложение, след като само преди няколко месеца, уволни цялото ръководство на Центъра за градска мобилност, заради мащабна злоупотреба ( счетоводна „грешка” щеше да „подари” на превозваческата фирма “Карат-С”, близо 3 милиона лева обществени средства. Тази афера стана известна на обществеността, благодарение на политическата конюктура – групата на БСП в СОС,  “извади” скандала за да шамароса политическия си противник, а и най-вероятно собствениците на гореспоменатата фирма от „наши момчета” , в един момент са станали „предатели” и са минали към „другите”, затова бяха наказани „без подаръци”… Колко такива „счетоводни грешки” е имало в градския транспорт през последните две десетилетия, един Господ знае), а скоро след това, самата г-жа Фандъкова, кмет на София, заяви пред медиите, че вдига ръце от общинската, подчертаваме, фирма ЦГМ ЕАД, защото не може да се ориентира във финансовите им отчети и не може да разбере, къде „потъват” приходите от паркирането в Синята и Зелена зони…

Заседанието на Транспортната комисия към СОС на което беше гласувано предложението за увеличаване на цената на билетите, роди друг „бисер”, който би бил забавен, ако не беше скандален – плащан с парите на данъкоплатците експерт, някой си Ковачев, заявява, че цената на градския транспорт в София е най-евтината в целия ЕС. Същият продължава със сравнение между цената на билета в София и Виена (2 евро е там), забравяйки, разбира се, да сравни заплатите, които получават софиянци с тези на виенчани (по официални и завишени според нас, данни, средната работна заплата в България през 2013г, е 820 лева – 410 евро, в Австрия е 1900 евро). Простата сметка показва, че за гражданите на Виена, градския транспорт е 2,5 пъти по-евтин от този за софиянците, а разликата в качеството на услугата изобщо не си заслужава да коментираме…

Увеличаването на цената на билетите (еднократните билети си остават най-масово използвани) е директен удар върху работещите и техните доходи, защото именно за тях, наемните работници, обществения транспорт е основно средство за придвижване ( до и след работа) в града –  а доходите – черно на бяло, най-ниски в ЕС.

Но явно в Столична община и ЦГМ са решили, че могат от гърба на трудещите се хора, да смъкнат нови десетки милиони годишно, с които да покриват натрупани стари дългове на иначе печелившото дружество ЦГМ ЕАД. Всичко това придружено със заплахи за увеличен или постоянен контрол, увеличаване размера на санкции и глоби и пр.

Тоест, ние сме свидетели на открита и целенасочена класова борба отгоре – надолу, гарнирана със заплахи за институционално насилие, която обаче, този път,  ще срещне равно по сила и обратно по посока противодействие.

Най-скандалното в цялата работа е, че не става въпрос само за едни пари, преследват се по-далечни цели, ето цитат,какви неща обсъждат в СОС:

„Крайно време е да се пресече възприемането на градския транспорт като социална услуга. Гражданите трябва да започнат да си правят сметката кога ще пътуват”

Преведено от чиновнически език на човешки, това означава следното: всички ние, гражданите на София, сме феодална собственост на Топлофикация, ЧЕЗ, Софийска вода и други капиталистически монополи, които ни лъжат и произволничат, както си искат, без никакви последствия, напротив, ако закъснеем със сметките, ни пращат съдия изпълнители и мутренски фирми, да ни бият и вземат и това, което нямаме… Сега искат да „пресекат” и самата идея за градския транспорт като обществена услуга, правейки я скъпа и недостъпна за тези, които нямат пари и които ще бъдат сваляни от автобусите и санкционирани от копоите на ЦГМ…

Това ли искаме да се случи? Това ли ще представлява нашия град? Докога ще бъдем „крепостни”  на политико-икономическо-криминална шайка?

Обръщаме се и към работниците и низовите администратори в транспортните фирми на София (изключваме контрольорите – те са лумпени и класови изменници) : Приятели, бъдете солидарни с пътниците в обществените транспортни средства и не се поддавайте на манипулациите на шефовете ви.

Автономният работнически синдикат заявява, че ако увеличението на цената на билетите стане факт, ще реагира с всички форми на протест, включително гражданско неподчинение. Ако се наложи, нашата Организация, ще вземе мерки, за да защити пътниците в обществения транспорт от насилие, произвол и унижения – честа практика на контрольорите на търговското дружество ЦГМ.

Обществените услуги – ток, вода, парно, транспорт – трябва да бъдат изтръгнати от ръцете на капиталистическите печалбари и мошениците и върнати в ръцете на истинския собственик – обществото. И тази битка ще е част от голямата борба, за утрешния ден, за цялостната социално – икономическа и политическа трансформация на обществото, която неизбежно предстои.

Ако някой не разбира – просто е – борба за достоен живот. За нас и тези, които идват след нас.

Автономен работнически синдикат

Секция „София”

13.12.2013 год.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *