Протест на Варненските кондуктори заради масовите съкращения по време на пандемия

На 27.11.2020 в 4 ч. сутринта на улица Тролейна 48 във Варна (пред един от гаражите на фирмата, намиращ се зад “Дом Младост”) ще се проведе протест организиран от кондуктори към градски транспорт Варна подкрепен от синдиката Автономна Работнческа Конфедерация (АРК) – Варна. Насред зима,в навечерието на празниците и в разгара на извънредното положение в страната, над 200 кондуктори от Градски транспорт – Варна остават на улицата, без работа. От АРК смятаме, че тези действия на управата на Градски Транспорт – Варна са недопустими. Затова, този петък, рано сутринта излизаме заедно с кондукторите с искания за незабавна отмяна на съкращенията и адекватни обезщетения за работещите.

Кондукторите издигат следните конкретни искания:

  1. Отлагане на съкращенията в предприятието до края на извънредното положение и общата пандемична ситуация;
  2. Ръководството да се ангажира с точен брой работници, които ще бъдат назначени в ТАСРУД;
  3. Ръководството да се ангажира с безплатна преквалификация и осигуряване на заетост за останалите работници извън нужните за ТАСРУД бройки или парично обезщетение в размер на 3 /три/ брутни заплати.

Кондукторите обявиха стачна готовност, а протестът ще бъде подкрепен и от работници от други сектори. Призоваваме за подкрепа и солидарност и гражданите на Варна. Нека заедно покажем нетърпимост към пренебрегването на човешкия труд и социалната сигурност в града ни.