ТУРЦИЯ: 1700 работници от верига супермаркети излязоха на протест заради неизплатени заплати и обезщетения

Над 1700 работници от магазините на веригата Real Market, излязоха вчера на протест настоявайки за незабавното изплащане на забавените заплати и обезщетения. Протестът се състоя пред магазин от меригата МЕТRО в Истанбул.

Веригата Real Market, която функционира в Турция от 1998 година насам, през 2014 година е била продадена на холдинга “Бейендик”, който е притежава и обектите на веригата МЕТRО в страната. Представителят на работниците Ахмет Фаазъл Шаахин прочете протестна декларация от името на своите колеги.

В декларацията се посочва, че 1700-те работниците работещи в обектите от веригата Real Market са останали без работа след като собствениците на веригата холдингът “Бейендик” е фалирал умишлено веригата. Работниците посочват още, че нито едно от трудовите им права след прекратяването на договорите им не е било спазено и за това те са решили да търсят правата си, чрез ефективни протестни действия.

По думите на работниците Real Martket е била продадена от своите предишни собственици на холдинга “Бейендик” през 2014 година. В началото на 2015 година шефът на холдинга Хаджъ Дуран Бейендик е заявил пред форум на “работодателски организации”, че печалбата му за 2014 наближава 20 милиона турски лири(около 10 милиона лева). Работниците казаха още, че през 2016 година новите собственици на Real Market са обявили процедура по несъстоятелност на фирмата, като държавата е назначила синдик.

Представителят на протестиращите работници Ахмет Фаазъл Шаахин допълни, че през 2017 година името на веригата е било промено от Real Market на Alvi Market, като собственикът Хаджъ Дуран Бейендик е прехвърлил собствеността на фирмата на баща си Мехмет Бейендик.
Шахин допълни още, че след назначаването на синдика във фирмата, трудовите договори на работниците са били едностранно прекратени, като не са им били изплатени нито трудовите възнаграждения, нито платените отпуски, нито полагащи им се възнаграждения за извънреден труд. На изхвърлените от работа работници пък не са им били изплатени обезщетения. Така всички техни права са били безцеремонно потъпкани от синдика и собствениците на фирмата. Според Шаахин фирмата е била умишлено фалирана с цел да бъдат източени нейните финансови активи.

Освен срещу ограбилите ги капиталисти, недоволството на работниците е насочено и срещу казионния синдикат на служителите от сферата на търговията TEZ-KOOP IS, който е част от казионната синдикална конфедерация Turk-IS. Според разказите на работниците, те са станали членове на синдиката през 2006 година от тогава до умишления фалит на фирмата този синдикат е водел преговори при колективните трудови договори с работодателите. Но сега, когато работниците се нуждаят от защита на своите права, синдикатът прави всичко възможно за да не се стигне до ефективни протести. “Синдикалистите” са предложили на работниците да им потърсят работа в други маркети където имат свои структури, но работниците са отклонили тези предложения, заявявайки, че ще се борят за правата си.

След прочитането на протестната декларация, работниците поискаха среща с ръководството на фирмата управляваща магазините на METRO, но такава им е била отказана, под предтекст, че управителят е в командировка. Работниците заявиха, че ще продължат да търсят правата си, по всички възможни пътища, като обявиха, че следващият им протест ще се състои идният понеделник пред централния офис на холдинг “Бейендик”.

По време на протеста работниците скандираха лозунги от рода на: “Работниците от Real Market не са роби!”; “Долу казионния синдикализъм!” ; “Борейки се ще победим!”.

Източник: Вестник Червено Знаме(K?z?l Bayrak).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *