Мощен рестарт на протестите на медицинските сестри

На 11 Септември в София медицински сестри от цялата страна излязоха на пореден общо национален протест пред парламента с искания за достойно заплащане, подобряване на условията на труд и промяна на здравната система. Недоволството на сестрите избухна през Март тази година, като мобилизациите продължават вече повече от 6 месеца и изглежда няма да спрат. Нещо повече – изглежда, че медицинските сестри получават все по-голяма подкрепа. На протеста вчера редом със сестрите и в подкрепа на техните искания излязоха работници от автономните синдикати от София и Варна, работници от Неохим в Димитровград , синдиката на фелдшерите и много работници от други сектори, пациенти и граждани осъзнаващи важността на борбата за промяна в здравеопазването. Протестът беше подкрепен с декларации и от редица работнически организации, като профсъюза на артистите и др.

Протестиращите се събраха в 15:00 пред Народното събрание, където сестри от различни болници и градове в страната говориха за проблемите в здравеопазването и призоваха съсловието да се надигне, за да извоюва правата си. Протестът продължи с жива верига около сградата на парламента, като нагледна демонстрация, че когато работниците са обединени, те стават незаобиколим фактор. Нито един депутат не посмя да излезе пред множеството. Медицинските сестри поведоха протестиращите към сградата на министерството на здравеопазването, където бяха отправени обвинения и искания за оставка срещу министър Ананиев, който от началото на протестите по-рано тази година продължава с лъжите и фалшивите обещания, докато подмолно действа срещу медицинските работници в опит да спаси статуквото в сектора и да предотврати изпълнението на исканията на работещите.

От там, протеста се насочи към централата на казионния профсъюз КНСБ – един от главните съучастници в репресиите срещу протестиращи медицински сестри, в които дейно участие взе заместник-председателя на организацията и председател на медицинската федерация Иван Кокалов. Множеството обкръжи сградата с освирквания и викове “Предатели!” и “Мишки”.

“КНСБ е организация която защитава работодателите, а не работниците” – заявиха протестиращите – ” КНСБ действа срещу работниците в услуга на властта от години. Медицинските сестри не са първите работници, които се опитвате да смачкате, но ние ще сме тези, които ще ви погребем. Свършено е с вас и с фалшивата ви организация!”.

Пред сградата на казионния профсъюз, медицинските работници обявиха също, че започват организирането на истинска независима синдикална организация, създадена от самите тях, с която ще извоюват своите искания за достойни заплати и условия на труд и ще защитават безкомпромисно правата си срещу произвола на министерството и работодателите.

След това протестът се върна пред Народно Събрание, където бе организиран постоянен палатков лагер. Медицинските сестри в палатковия лагер тази сутрин посрещнаха депутатите влизащи в парламента, като ги притиснаха да дадат обяснение за продължаващото игнориране на исканията на медицинските работници.

Този протест представлява преломен момент в борбата. Враговете на медицинските сестри, обитаващи кулоарите на парламента, министерството на здравеопазването, казионните синдикати и директорските бордове на болниците се надяваха, че вече са успели да се разправят със сестрите. Всички те бяха убедени, че умората след месеци на протести, както и репресиите и заплахите срещу активни медицински сестри ще са достатъчни за да сломят съсловието и да го хвърлят в примирение и апатия. Уволнението на лидерката на протестите  в София, както и на няколко от борбените медицински сестри в по-малките градове на страната целеше да нанесе последен удар върху сестрите, така че протестите да бъдат смазани преди началото на предизборната кампания за местните избори в края на Октомври. Бурния рестарт на протестите на сестрите след лятното затишие показа, че сметките им излязоха криви.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *