Цените на храните на едро постигнаха нови рекорди

Цените на основни хранителни стоки на едро продължават да растат и през април отново достигнаха рекордни нива. Това показва месечният анализ на Държавната комисия за стоковите борси и тържища.

Тя следи стойността, по която продуктите се купуват от търговците. През април почти всички наблюдавани стоки са по-скъпи в сравнение с март. Основно заради по-високите цени на плодовете и някои зеленчуци индексът на комисията, който се формира от стойността на всички продукти, през април достигна 2.023 пункта. Стойността на показателя е най-високата от началото на миналата година, показва справката на комисията.

На годишна база увеличението на цените е още по-голямо, като достига почти 80% при картофите и е около 50 на сто при брашното, захарта, олиото и зелето. Най-драстично поевтиняване е регистрирано при яйцата и краставиците.

Разходите за храна са най-голямото перо в домакинските бюджети, като по данни на Националния статистически институт (НСИ) всеки трети лев се харчи за това. Така се свива потреблението на останалите стоки и услуги. Според икономически анализатори, ако поскъпването на храните продължи, потреблението може да се свие за трета поредна година, а възстановяването на икономиката да се забави.

Цените на повечето плодове и зеленчуци, наблюдавани от комисията, са се повишили през април в сравнение с март. Най-голямо е увеличението при доматите, които поскъпват с 18 на сто до 2.43 лв. за кг на едро.

Цените на портокалите и ябълките също растат съответно със 17 и 15 на сто. По-малки са разликите в стойността на лимоните, морковите и зелето. По-евтини през април са били краставиците (-24%), чесънът и бананите.

Цената на картофите през миналия месец остава непроменена. Това обаче е стоката с най-голямо годишно поскъпване, показват данните на комисията. От април 2010 г. до същия месец на тази година цената на едро на килограм картофи се е увеличила със 79% до 1.02 лв. Голямо е и повишението при чесъна. По-скъпи спрямо април 2010 г. са почти всички останали зеленчуци и плодове. Изключение правят краставиците, доматите и лимоните.

През миналия месец се запазва тенденцията за поскъпване на захарта, но според комисията то вече е по-плавно. В края на април продуктът струва 2.14 лв. на едро за кг, което обаче е повишение от 56 на сто спрямо същия период на 2010 г.

Подобно е процентното годишно увеличение на олиото, въпреки че то поевтинява леко за втори пореден месец и в края на април се купува на едро за 2.73 лв. за литър. Продължават плавно да се покачват и цените на млечните продукти, но при кашкавала и маслото ръстът се забавя. Сиренето е поскъпнало с около 5 на сто до 4.86 лв. за кг на едро. На годишна база увеличението при различните млечни продукти е между 15 и 36 на сто. Цената на яйцата остава 16 ст., каквато е била и през март. На годишна база продуктът дори е поевтинял с 20%.

При месото и месните продукти държавният орган регистрира леко покачване през април спрямо март. Слабо са поевтинели само шпековият салам и каймата. Спрямо миналата година най-голямо поскъпване има при пилешкото месо, а кренвиршите са поевтинели с 6 на сто до 4.43 лв. за кг на едро.

Данни на НСИ за реалното потребление за 2010 г. показват, че потребителите са купували повече месо, но на по-ниски цени. Същата статистика показва, че се увеличава потреблението на евтини храни като фасул, ориз и леща. Според комисията за борсите и тържищата от април 2010 г. до април 2011 г. всички тези продукти са поскъпнали.

Най-поскъпналите продукти за последната година
Продукт цена на едро поскъпване на год.база (в %)
картофи 1.02 лв/кг 79
чесън 17.76 лв/кг 69
захар 2.14 лв/кг 56
брашно 1.03 лв/кг 53
зеле 1.14 лв/кг 49
олио 2.73 лв/кг 44.5
ябълки 1.41 лв/кг 43
сирене 4.86 лв/кг 36
кашкавал 10.61 лв/кг 31
скумрия 4.39 лв/кг 26

Източник: http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/05/01/1082877_cenite_na_hranite_na_edro_postignaha_novi_rekordi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *