Ядем водорасли вместо месо

Според браншовици от колбасарския бизнес масово в колбасите и местните деликатеси се вкарват чрез инжектиране с шприцове или тумблери на вода и солеви разтвори. Така от 10 килограма месо могат да бъдат произведени над 15 килограма филе, шунка или салам. В обработката се използва т. нар. “карагенан”, който се извлича от няколко вида червени водорасли, които живеят в Атлантически океан или моретата около  Филипините и Индонезия.

При термична обработка (над 60 градуса по Целзий), когато мускулните белтъци се сгъстяват и изпускат част от свързаната течност „карагенана” поглъща вода от 30 до 50 пъти повече от собствената му маса. След охлаждане той образува здрав и гъвкав гел, който осигурява по-голяма маса на продукцията, достигаща до 65%.

Всичко това се прави с цел реализиране на по-високи печалби от различни месопреработватели, заради спадналия с близо 30% пазар на местни изделия..

С тумблери и шприцове се вкарват още соя, сол, нишесте и емулгатори. По този начин се заблуждават потребителите, че консумират месо.

One thought on “Ядем водорасли вместо месо

  • May 18, 2011 at 9:28 pm
    Permalink

    Последният път, когато станах свидетел на резултата беше когато си пекнах котлетчета – добавих им съвсем малко водичка, а след като ги изпекох, плуваха!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *