16 ВУЗ-а вдигат таксите за обучение

От 20 до 200 лв. се увеличават таксите за обучение във висшите училища за учебната 2011/2012 . За някои специалности обаче студентите ще плащат толкова, колкото в момента. Това показват утвърдените от правителството в сряда такси за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2011/2012.

Сравнителният анализ на таксите за новата учебна година показва, че при 16 държавни висши училища обучението на студенти и докторанти се увеличава средно с 15% спрямо размера на таксите за обучение за настоящата учебна година, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет, цитирани от БТА.

Най-евтино излиза обучението по хуманитарни науки, най-скъпи са медицината и специалностите по изкуствата, предаде Pariteni.bg

За “Право” годишно в СУ ще се плащат 500 лева, с почти 30 лева повече, отколкото в момента. Философията в Алма матер също поскъпва с толкова.
“Правото” в УНСС ще струва 554 лева на година като там поскъпването е с почти сто лева. Икономическите специалности от около 290 скачат на 340 лева.
Най-скъпите специалности – медицинските, запазват таксите, както и през тази учебна година. В Медицинския университет в София те остават 900 лева, а в Пловдив – 950.
В Националната академия за театрално и филмово изкуство обучението скача със сто лева и ще струва 1300 на година.

Техническият университет вдига плащането със скромните 20 лева, като таксите са средно 250-280 лева, предаде “Стандарт нюз”. Математическите специалности обаче са по-скъпи – 610 лева. Докторантите ще се бъркат с около 200 лева отгоре. Големият скок при таксите за докторанти важи при почти всички вузове.

Великотърновският университет също вдига сериозно заплащането за обучение. За специалността “Педагогика” вече ще се отчитат 346 лева, срещу предишните 280. Хуманитарните науки пък поскъпват с около 100 лева.

Правителството одобри и таксите за кандидатстване. Като цяло те запазват нивата си от миналата година, но има и изключения. Най-ниската такса е около 30 лева, а най-високата 50-60 лева.

От Министерски съвет уточниха, че при определяне на таксите за обучение във ВУЗ са взети предвид предложенията на висшите училища и са спазени следните ограничения: таксите за обучение да са до 1/2 от диференцираните нормативи за издръжка на обучението на един студент, таксите за обучение на чуждестранни студенти – граждани на държави, които не са членки на ЕС и на Европейското икономическо пространство, да не са по-малки от диференцираните нормативи за издръжка на обучението на един студент.

Миналата година парламентът реши да увеличи горната граница на таксите до 50% от издръжката на един студент при 33% дотогава. Промяната имаше за цел да узакони приетите вече суми за 2010/2011 г., които след драстично орязване на издръжката се оказаха незаконно високи. Тогава депутатите уверяваха, че вдигането на максимума няма да доведе до реално поскъпване на обучението.
Тази година обаче висшите училища все пак решиха да се възползват от поправката.

Преди дни стана ясно още, че кандидадат-студентите ще могат да ползват оценките си от матурите за влизане в 39 висши учебни заведения, сочат още данните на просветното министерство.

Препечатано от http://dnes.dir.bg/news/vuz-obuchenie-universiteti-8557260?nt=4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *