160% увеличение на заплатата след стачка на български работници-мигранти

Новината за победата на стачкуващите българи излезе по-рано тази година, но я публикуваме сега, като част от нашата кампания за българските работници в чужбина. Тя е пример затова, как чрез синдикализъм и солидарност, дори най-уязвимите работници, каквито са работниците-мигранти, могат да извоюват достойно заплащане и условия на труд.

fawley_strike0716_webСтачкуващите работници мигранти спечелиха равно заплащане от шефовете на  петролната рафинерия на Esso (Fawley), близо до Саутхемптън. Те започнаха с 24-часова стачка. Няколко дни по-късно, на 27 юли 2016, те обявиха втора стачка, която обаче бе отменена от техния синдикат Юнайт (Unite) тъй като подизпълнителя Nico се съгласи да изпълни техните искания. Работниците, предимно италиански и български имигранти, вече ще получават 125 паунда на ден както останалите работници на рафинерията. Преди стачката, тяхното заплащане беше по-малко от половината от стандартното – 48 паунда за десет часов работен ден.

Регионалния представител на синдиката Малкълм Бонет коментира: “Постигнахме резултат и именно стачката беше ключът.” В стачката участват 20 специализирани работници. Тяхното 160 процентно увеличение на заплатите ще влезе в сила със задна дата до миналия септември и техния синдикат ще бъде признат за представителен за колективно договаряне.

Дискриминация
Въпреки, че говорим за сравнително малък диспут, тази стачка служи и за предупреждение към другите шефове, които дискриминират работниците мигранти.
Малкълм го нарича “победа за справедливостта и равнопоставеното заплащане на работното място”. Той казва още: “Комбинацията от солидарността между членовете на синдиката, подкрепата от други работници на рафинерията и вниманието на медиите допринесоха за разбиването на тези практики.”
Той добави: “Бих искал да мисля, че и други  компании вече ще помислят сериозно преди да наемат работници при неравнопоставени условия.”
Това е в рязък контраст с посланията на политиците,  които твърдят, че мигрантите могат само да натискат заплатите надолу.


Шефовете натискат заплатите ни надолу и се изисква солидарност,  а не търсене на изкупителни жертви, за да ги победим.

Източник: socialistworker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *