Големо Бучино се вдига на бунт срещу откриването на магистрала “Люлин”

Жителите на Големо Бучино организират протест на 15 май,      когато е предвидено официално да бъде открита автомагистрала „Люлин”, съобщиха от община Перник. Недоволството е заради все още неизпълнените ангажименти към бучинци от страна на строителят на магистралата – турската фирма „Мапа Чингиз”.

Кметът на Перник Росица Янакиева обясни в четвъртък пред Дарик радио, че с компанията е подписан договор за изплащане на дължимите суми, което е гарант и основание за блокиране на фирмените сметки. Консорциумът дължи над 300 000 лева наем на общината за терените, използвани за депониране на земна маса.

Освен това от „Мапа Чингиз” са поели ангажимент да възстановят пътя между Перник и Суходол, както и главната улица в Големо Бучино, които са разбити от тежките камиони на компанията. Трябва да бъдат изградени наново и канавките и проводимостта на дерето през селото.

Собствениците на земи, засегнати при изграждането на магистрала „Люлин”, вече получават договорените обезщетения от 800 лева за декар. До 20 май турската фирма трябва да възстанови засегнатите около 50 имота в първоначалния им вид.

Препечатано от http://www.mediapool.bg/show/?storyid=179107

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *