2,2 милиона дни неизползван отпуск от българската държавна администрация

Според доклад оповестен от пресслужбата на Министерство на финансите около 59 500 служители на държавната администрация са натрупали неизползван отпуск в размер на 2 166 699 дни в края на 2010 г. Въпреки че от Министерски съвет се заканиха, че старите отпуски ще бъдат изчистени, техният брой остава значителен.

За пореден път обаче управляващите доказаха, че могат да дават само празни обещания без да успеят да се справят с конкретен проблем. Безспорен е и факта, че ако тези държавни служители, които имат такова огромно количество неизползвани отпуски, работеха усилено и вършеха нещо смислено освен да „произвеждат” огромно количество безполезна хартия, България със сигурност щеше да е с жизнен стандарт, който щеше да е на „светлинни години” по-висок от този на Швейцария, примерно.

Същият доклад показва и значително увеличаване на разходите при използването на служебни телефони от държавната администрация. За 2010 г. общият разход  е 28 490 000 лв., като 16 825 000 лв. са за фиксирани телефонни номера, а около 12 000 000 лв. за мобилни. За справка: през 2010 г. на отчет са се водили 149 274 активни телефонни номера, като от тях 71 138 са били фиксирани а 78 136 – мобилни.

Справка поискана от БТВ от счетоводството на Парламента показва, че над 8 200 лв. годишно се дават на депутат за бензин за личния му автомобил, за да посещава избирателния си район и да се среща с избиратели. Фактури обаче от счетоводството на Народното събрание не се изискват и парите не се отчитат. Не се съхранява и обобщава информацията за това колко километра са изминати и какво гориво е изразходвано.

Истината, е че готови и безотчетни пари взети директно от джоба на българския данъкоплатец се харчат лесно и обикновено не по предназначение. Ние питаме, пък и колко на брой са избирателите, които са се срещали и споделяли проблемите си, поне веднъж годишно с депутата от своя избирателен район?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *