Австрийска фирма ограби 200 шивачки в град Раковски. Работничките обградиха предприятието.

Повече от 200 души остават без работа, след като австрийската компания, в която бяха наети, обяви фалит. Изненадващо предприятието„Тренд Фешън Дизайн” затвори врати, а служителите не могат да получат заработените си заплати.

Разгневени над 200 шивачки тази сутрин окупираха портала на австрийската фабрика с надеждата да получат заплатите си и да разберат каква ще е съдбата им. Допреди дни в Кричим работили 50 шивачки. Всички са освободени с мотива, че австрийската фирма фалирала. Дължи 10 000 лева за наем на сградата, която ползва в Кричим. Работниците имат да получават по две заплати. Нито един от тях обаче не е съкратен. Раздали им заявление да останат вкъщи.Опитите на медиите да се свържат с централата на дружеството в Австрия бяха безуспешни и цял ден в понеделник никой не отговаряше на телефоните там.

Припомняме, че миналата година, подобна съдба сполетя стотици шивачки от Дупница и Ветрен, където италиански предприемачи откраднаха заплатите на работничките и напуснаха страната. В същото време, вълнения избухнаха и сред шивачките в Гоце Делчев, които заплашиха със стачни действия срещу мизерното заплащане и прекомерното работно време. Протестите на шивачките миналата година, заедно с тези на миньорите и на работниците от Пикадили и Макс Телеком доведоха до общонационална кампания срещу кражбата на заплати, която доведе до законови промени. Именно благодарение на тези промени, извоювани от работниците миналата година, днес шивачките от Раковски ще имат шанс да възстановят част от откраднатите си заплати от фонда за гарантиране на вземанията. Въпреки това, очевидно проблемът с работодателския произвол не само не е решен, но се задълбочава. Кандидатстването във фонда минава през тромава административна процедура, като през това време, над 200 шивачки ще останат без средства по вина на работодателя, който пък ще се размине напълно безнаказано за кражбата си поради пълната безконтролност, на която се радват частните инвеститори у нас, особено чуждестранните.

Според информация от шивачките, стоката и машините от цеховете вече са изнесени от представители на фирмата, както и от фирми – клиенти. Въпреки това, нашия съвет към тях е – ако все още в цеховете е останала някаква част от стоката или машините – окупирайте входовете и не допускайте никой да влиза и да излиза. Докато заплатите ви не бъдат изплатени до стотинка – тази стока и тези машини са ваши!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *