Бонуси вместо пари за стаж

От догодина държавата ще премахне добавките за прослужено време за чиновниците и допълнителното материално стимулиране, което се получава в момента. Вместо тях ще има бонуси, които ще зависят от заеманата длъжност, професионалния опит и оценката на работата на чиновника. Това предвижда нов модел на формиране на работната заплата в държавната администрация, научи “Стандарт”. Той е изготвен от финансовото министерство и следващата седмица ще бъде обсъждан в тристранката.
Предвижда се парите, които сега държавните служители взимат допълнително за всяка година стаж, да бъдат включени в основните им заплати. Това трябва да стане най-късно до февруари – месец след влизане в сила на новата наредба.
Синдикатите в държавната администрация обаче категорично не приемат подобна промяна. “С нея чиновниците ще изгубят възможността всяка година брутното им месечно възнаграждение да расте заради навъртян трудов стаж”, обясниха от профсъюзите. Още от сега те заявяват, че няма да дадат съгласието си за новия ред на формиране на заплатите на чиновниците.
Сега в държавната администрация класът за прослужено време е 1% от основната заплата и се начислява всеки месец. Така при 500 лв. заплата дългогодишни служители със стаж над 20 г. си добавят около 100-150 лв. През последните три години, когато бюджетните заплати бяха замразени, това бе единственият източник на ръст на доходите за чиновниците.
Премахването на добавката за прослужено време ще важи както за чиновниците, назначени по Закона за държавните служители, така и за тези, които са на трудови договори в държавната и общинската администрация. Става дума за 80 хиляди души.
Мила Кисьова, вестник “Стандарт”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *